BalkansPress

Dobro došli!

Ministar za ljudska i manjinska prava i predsednik Demokratske unije Albanaca, Mehmed Zenka zauzeo je stav Albanskog foruma koji je prije dva dana zapretio da će se albanska zastava vijoriti Crnom Gorom i da Albance zbog toga niko neće smeti da kažnjava i ponovio kako je njegov narod ,,bio za nezavisnu Crnu Goru“ i da stoga, kako je kazao, Albanci sada imaju pravo isticati svoje simbole i naglasio da će nastaviti to da rade.

– Albanci su se deklarisali za državu Crnu Goru i ne znam šta bi trebalo još da urade, kazao je on za ,,Antenu M“ i dodao da ne vidi ništa sporno u slavlju na Cijevni.

Na pitanje ,,Antene M“ da li smatra da je pored albanske, trebalo istaći i državnu crnogorsku zastavu, on je odlučno kazao: "Ne!".

 

Na isto pitanje, potpredsednik Skupštine i lider Force Genci Nimanbegu je ponovio sličan stav koji je iznio u javnost prije dva dana objasnivši da je na slavlju korišćena zastava albanskog naroda i da će oni nastaviti da ističu samo nju.

– To je naša albanska zastava i mi imamo pravo da je upotrebljavamo. Imamo pravo da izražavamo našu etničku pripadnost. To što Zakon o javnom redu i miru to zabranjuje, to je druga stvar, poručio je on.

PROČITAJTE: PANIKA MEĐU MEŠTANIMA: Patrole Albanije u selima u Crnoj Gori!

On je, povodom najave moguće prijave od strane ministarstva kulture Crne Gore, koje je bilo prinuđeno da reaguje nakon pisanja IN4S-a i drugih medija, kazao da će to videti kao ,,iniciranje svađe sa Albancima“.

– Mi imamo naš nacionalni simbol i po Ustavu imamo pravo na slobodnu upotrebu, a sve drugo po mom mišljenju je samo iniciranje svađa sa našim narodom, rekao je on i dodao da će Albanci zajedno odlučiti o ,,adekvatnom odgovoru Vladi Crne Gore“.

 

Podsećamo, Albanski forum zapretio je pre dva dana da će, na nivou svih nacionalnih partija, razmotriti dalje učešće u vladi koja, kako saopštavaju, ima ,,neprihvatljiv stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca“ time što im je sugerisano iz Ministarstva kulture da, zajedno sa albanskom, ističu i državnu crnogorsku.

Albanci, uvređeni zbog stava Ministarstva, kazali su da će se albanske zastave vijoriti po Crnoj Gori i zapretili da neće dozvoliti da ih bilo ko zbog toga kažnjava.

PROČITAJTE: 20 ALBANACA UPALO U SRPSKI MANASTIR U CRNOJ GORI Najstrašnije se iživljavali nad monahinjama, policija OPKOLILA SVETINJU!

To je, naveli su oni, njihova zastava, a ne crnogorska i potom su prekorili Vladu opomenuvši ih da su Albanci u značajnoj meri zaslužni za nezavisnost i evro-atlanski proces Crne Gore.

Iz Albanskog foruma apostrofirali su da najavljena prijava njima ,,ne znači ništa“, a potom poručili da se Crnom Gorom vijori i da će se ,,neizostavno vijoriti zastava Albanije“.

(Izvor: IN4S)

Scroll to top