BalkansPress

Dobro došli!

Fotografije 30-ak uniformisanih, uglavnom maskiranih, muškaraca, vojnih šatora, replika naoružanja i noževa uspaničile su slovenačku političku i društvenu javnost.

Generalna direktorka slovenačke policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa reagovali su na fotografije objavljene u slovenačkom Delu i poručili da je to nedopustivo.

Premijer sa godišnjeg odmora umiruje naciju rečima da je Slovenija bezbedna zemlja.

U Delu je ovih dana objavljena reportaža iz trening kampa Štajerske straže, samoorganizovane grupe ljudi koja se uvežbava po vojnim pravilima za "konflikte koji su neminovni", i za koje njihov vođa Andrej Šiško tvrdi da oni nisu nikakva paravojna jedinica.

Šiško je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvežbavanje na prostor Kozja kod Podčetrtka, 20-ak kilometara od granice sa Hrvatskom, a kamp je formiran na privatnom zemljištu i prijavljen je policiji od koje je dobio dozvolu za tu aktivnost.

Novinar, koji je bio sa pripadnicima Straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava da policija nijednom u tri dana nije obišla kamp i proverila šta se tamo događa.

 

"Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde kako su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako se vide njihova lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji?", zapitao se novinar navodeći da nije dobio odgovor.

Štajerska straža treninge ima svakog mesea, a potpuna je nepoznanica ko ih finansira.

Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su takođe nove gornje delove maskirnih odora, dok su im na rukavima našivene ruske zastave.

Tokom boravka u kampu, osim jedne vazdušne puške, nije se moglo videti pravoo oružje, samo replike.

Pripadnici jedinice i vođa Šiško nisu želeli da odgovaraju na pitanja da li je razlog njihovog okupljanja zapravo borba protiv migranata koji u sve većem broju ilegalno ulaze u Sloveniju.

Ipak, list navodi da je Štajerska straža sasvim sigurno deo antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom.

 

Zbog ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske u Sloveniju na tim područjima osnovane su seoske straže čiji pripadnici, između ostalog, obilaze granicu s Hrvatskom i policiji javljuju sve što im je sumnjivo.

Članovi seoskih straža istovremeno su i pripadnici Štajerske straže, ali u obilazak granice idu u civilnoj odeći i nenaoružani, a te seoske straže institucionalizovane su kroz građanska udruženja.

Primera radi, Civilna inicijativa iz Brežica zaključila je kako policija i vojska više ne mogu delotvorno da zaštite granicu prema Hrvatskoj pa od slovenačkog ministarstva odbrane traže da u nadzor granice uključe i pripadnike Štajerske straže.

Osim u Brežicama, organizacije sa ciljem nadzora granice i lociranja ilegalnih migranata osnovane su u Črnomelju i Ilirskoj Bistrici, a sve one na svojim Fejsbuk stranicama objavljuju fotografije sumnjivih automobila za koje smatraju da ilegalno prevoze migrante i pozivaju na potpisivanje peticija protiv migrantskih centara.

Scroll to top