BalkansPress

Dobro došli!

Kako se u Boki brani i čuva harmonija i multietnički sklad, svojim primerom je pokazao Andrija Petković, Hrvat iz Tivta, katolik, koji je stao rame uz rame sa svojim sugrađanima kako bi sprečio rušenje krstionice srpske pravoslavne crkve na Ostrvu cveća.

PROČITAJTE: BRUKA I SRAMOTA CRNE GORE: Po Tačijevom nalogu Milo hapsi srpske patriote i junake

Među pravoslavnim vernicima, koji su se jutros našli u manastirskom kompleksu Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta, kako bi telima i životima branili krstionicu "Suza Njegoševa" od mašina i policije, spreman da je brani, bio je i novinar tivatskog radija i predsednik Bokeškog foruma Andrija Petković.

 

U razgovoru za "Novosti", Petković je kazao da je na ponti, zajedno sa sugrađanima, bio kao predsednik političke stranke Bokeški forum, koja počiva na nepriznavanju nacionalnih i verskih razlika, te na uverenju da se pred Bogom svi rađaju jednaki i čiji je stav da jedino ujedinjena Boka može da opstane.

- Najvažniji razlog zašto sam bio na ponti kada je najavljeno rušenje krstionice jeste to što su tamo bili moji prijatelji, kumovi, komšije i rođaci pravoslavne vere, kod kojih idem na slave, Božić i Uskrs i bilo bi licemerno da im dolazim za trpezu i da ih gledam u oči, a da nisam bio tamo kada se oni bore za svoju svetinju. Nisam išao da dam podršku ni Amfilohiju ni njegovim kletvama, već da pružim podršku svojim prijateljima druge veroispovesti - kazao je Petković.

Još jedan od razloga za takav postupak je nepravda, koja je, kako je kazao, često prisutna u Crnoj Gori, koja je sve sem društvo vladavine prava.

- Nisam otišao tamo da sudim je li to legalno ili nelegalno građeno, ali smatram da je veoma nepravedno da duž cele obale imamo brojne nelegalne objekte, a da se prva na udaru našla krstionica - rekao je Petković.

Kako dodaje, nikada nije mario za to kojoj veri i naciji pripada neki čovek, ali i da nije neverovatno da će neko, ko je daleko od ljudskog srca, negativno komentarisati njegovu podršku pravoslavnim vernicima.

- I sam sam bio ugrožen početkom devedesetih godina i bio primoran da bežim odavde kako ne bih išao na ratište i morao da pucam u nekoga - poručio je Petković. - I zbog toga ne želim da se bilo ko, a najmanje moji prijatelji, u Boki osećaju ugroženo. Podržao sam ljude koji žele da brane svoje, na šta imaju pravo.

 

Kako je odluka Ministarstva turizma da se krstionica sruši i dalje na snazi, vernici i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske danonoćno bdiju na ponti. Spremni da "volontiraju" u straži, proteklih dana na Prevlaku su pristizali vernici i iz Srbije i Bosne, odazivajući se na poziv za pomoć Bratstva manastira Svetog Arhangela.

Iz Mitropolije su više puta ponovili da rušenje neće dozvoliti, te da sa državom žele da nađu kompromis, kako bi se ona sačuvala.

MARKOVIĆ: AMFILOHIJE BIO ZA UKLANjANjE

Predsednik Vlade Duško Marković obratio se u četvrtak pismom mitropolitu Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohiju u kojem navodi da se sa njim sreo krajem prošle godine, i da su tada razgovarali i o uklanjanju kristionice na Prevlaci kod Tivta.

- Mitropolit Amfilohije mi je jasno kazao da je krstionica izgrađena mimo njegovog znanja i blagoslova, i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti - navodi se u pismu.

U dopisu, Marković poručuje mitropolitu da se nezakonito građeni objekti ne mogu učiniti sakralnim, crkvenim i kulturnim dobrom.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top