Tuzi - Malesija nije više čvrsto uporište Demokratske partije socijalista. Prema nezvaničnim infrmacijama na prvim izborima u Opštini Tuzi koalicija Albanski formu osvojila je oko 50 odsto prebrojanih glasova (3682),dok je DPS osvojilo 2490 glasova ili 31 odsto. Sledi Bošnjačka stranka sa 12 odsto osvojenih glasova ili 960, Socijaldemokrate -359 glasova (4,59 odsto), Demokratska Crna Gora -236 (3 odsto), dok je SNP osvojio 86 glasova ili jedan odsto.

Nosilac liste Albanskog foruma (Albanska alternativa, Demokratski savez I Demokratska unija Albanaca) Nik Đeljošaj kazao je novinarima da je na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova ta koalicija osvojila 16 mandata, DPS deset, Bošnjačka stranka četiri I po jedan Socijaldemokrate I Demokratska Crna Gora. Na pitanje novinara da li će sa Demokratama napraviti koaliciju, Đeljošaj je kratko kazao:

- O tom potom.

Nosilac liste DPS-a u Tuzima, Halil Duković, saopštio je da su ostali pojedinačno najača partija.

- Niko nema apsolutnu pobedu, rekao je Duković.

 

Na prvim samostalnim izborima u Tuzima nacionalne stranke nadvisile su one koje neguju građanski koncept. U trci za odbronička mesta u lokalnom parlamentu učestvovalo je pet lista I jedna koalicija, dok je pravo glasa imalo 11.904 građana.

Albanska ikonografia, barjaci, I večeras su kao tokom celog izbornog dana preplavili ulice Tuzi. Malesijom prolaze slavljeničke kolone pristalica koalicije Albanski forum iz čijih vozila se uz zvuke sirena vijore albanske zastave. Pre podne na Podgoričkom aerodromu desio se incident kada je izvesni Albanac Sead Nikaj, napravio provokaciju I rukama napravio znak Velike Albanije. U Crnu Goru došao je iz SAD, da glasa.

- Malesija je naša zemlja I nećemo dozvoliti da padne u ruke tuđina, poručio je Nikaj, koga je TV Skadar intervjuisala neposredno pre odlaska u Tuzi na glasanje.

-Došao sam iz SAD da svim srcem dam glas prvi put ujedinjenim Albancima. Da Malesiju ne damo u tuđe ruke, jer je to naša odluka. Mi smo već pobednici. Siguran sam da ćemo to biti I kada se prebroje glasovi.

Nikaj je na Podgorički aerodrom stigao u jakni, koja na ramenu ima istaknutu albansku zastavu koja je, kako je rekao, njegov ponos. Kazao je da ga je radnik aerodorma “ružno” pogledao, a na pitanje novinara da li su Albanci masovno stigli iz dijaspore na glasanje, rekao je potvrdno.

U međuvremenu reagovao je analitičar Igor Damjanović, koji je na svom FB profilu napisao da je Nikaj stanovnik Njujorka i glasač Montenegra na refernedumu 21.maja 2006. godine.

- Posle incidenta na podgirčkom aerodromu postao je albanski nacionalni heroj –nešto kao Adem Jašari od Montenegra. Pravo glasa na izborima, uključujući I referendum iz 2006. ima građanin sa stalnim prebivalištem na teritoriji Crne Gore u trajanju dve godine. Desetine hiljada ovakvih kao Sead Nikaj, koji taj uslov nisu ispunjavali, glasali su na referendumu 21.maja 2006.godine, naveo je Damjanović.

Scroll to top