BalkansPress

Dobro došli!

- Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more - kazao je Aleksandar Raković, jedan od intelektualaca kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

On je to poručio putem video bima na centralnoj proslavi stotinu godina od oslobođenja Boke kotorske i ujedinjenja, pod nazivom Pokoljenja djela sude, koja je održan u Mediteranskom sportskom centru u Budvi.

Raković je dodao da crnogorski režim na čelu sa predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem "neće biti večan".

 

I Čedomir Antić, kojem je takođe zabranjen ulazak u Crnu Goru, obratio se putem video bima kazavši da srpski narod ima sva prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava, uveren da će "doći sloboda".

Prvi demokratski izabrani predsednik Crne Gore, Momir Bulatovic, poručio je da se mora dići glas protiv zabrane ulaska Matije Bećkovića u Crnu Goru.

*foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

On je kazao da dolazak srpske vojske u Crnu Goru, a posebno u Boku kotorsku, nije mogao biti čin unistenja Crne Gore, nego njene ponovne uspostave.

“Kada bi malo razmisli, današnji crnogorski vlastodršci bi postali svesni - da nije bilo 1. decembra 1918, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. i takozvane obnove državne samostalnosti Crne Gore”, kazao je on.

PROČITAJTE: CIA: Moguć grčko-albanski rat! Da se spremi i Srbija... Sledi novi HAOS NA BALKANU?

*foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

"Imao sam čast da budem prvi od naroda izabrani predsednik Crne Gore. Tako sam pored bezgranične ljubavi prema nasoj državi bio u prilici da se upoznam sa njenim manama. A neke od njih su bile duboko ukopane u prošlosti i prekrivene lažnim velom zaborava. Zbog toga što nisu bile istinito utvrđene, te rane nisu zacelivale”, dodao je Bulatović.

PROČITAJTE: Bulatović: Žao mi je današnje Crne Gore! Kontrolni paket akcija u svađi između pravoslavaca drže Albanci i muslimani!

Budući gradonačelnik Budve, lider budvanskog Demokraskog fronta (DF) Marko Bato Carević, kazao je da je srećan sto večeras obeležavaju "najveći datum u istoriji" - oslobođenje Boke i ujedinjenje.

 

“Crna Gora je u Velikom ratu izgubila 40 hiljada ljudi, ogroman gubitak, skoro deset odsto stanovništva. Boka kotorska je dala 1.900 dobrovoljaca koji su se borili", rekao je Carević.

Pozvao je sve koji vređaju Srbe proglašavajući ih za okupatore da prestanu jer se time jos više unose podele u već podeljenoj Crnoj Gori.

“Srbin ima srce, ima karakter i to mu niko ne može uzeti” poručio je Carević i dodao da je "večan srpski narod u Boki i Vaseljeni".

PROČITAJTE: CRNOGORCI IZBACILI ŠANTIĆA I DESANKU IZ LEKTIRE: Hari Poter i Gospodar prstenova zamenili O, klasje moje i Krvavu bajku (VIDEO)

*foto: Vijesti.me/ Vuk Lajović

Arhijerejski bokokotorski namesnik, protojerej kotorski Momčilo Krivokapič kazao je na otvaranju skupa da je pre stotinu godina "svaki Crnogorac znao da je Srbin", a da danas "postoje oni koji mrze sve srpsko".

"Presto godi, a svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogoarac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin", rekao je protojerej otvarajući skup.

Boka se, kako je rekao Krivokapić, ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine.

PROČITAJTE: MILO DOBIO LEKCIJU IZ ISTORIJE KOJU ĆE DUGO PAMTITI! Rektor Cetinjske bogoslovije: „Šta to ima agresivno u vezi sa svetosavljem u Crnoj Gori?“

"Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorela do zore", poručio je.

On je osudio zabranu ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru, među kojima je i akademik Matija Bećković.

"U Montenegru je svašta moguće, gotovo sve što nije moglo u Crnoj Gori Petrovića", zaključio je Krivokapić, koji je prekidan aplauzima više od dve i po hiljade ljudi.

 

Tokom himne sedeli

Na otvaranju ceremonije infonirana je pesma "Onamo 'namo".

Niko od prisutnih nije ustao tokom intoniranja pesme "Oj, junaštva svijetla goro", izvorne verzije crnogorske himne "Oj, svijetla majska zoro" u izvođenju Danice Crnogorčević.

Glumica Ivana Žigon je u kulturno-zabavnom delu svečanosti izvela pesmu "Tamo daleko", kada je iz publike zapaljeno više baklji.

(BalkansPress / Vijesti)

Scroll to top