BalkansPress

Dobro došli!

U operaciji hrvatskih snaga “Maslenica 93”, kodnog naziva “Gusar” od 22. januara 1993. stradalo je 348 Srba, a oko 10.000 je proterano i nije se do danas vratilo. Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao.

Srpski i hrvatski izvori ovo vojnu akciju potpuno suprotno opisuju i 25 godina kasnije.

 

Za Srbe je to napad na zaštićenu zonu UN, na srpska sela gde je počinjen masakr i iz kojih su proterani svi civili, dok je za Hrvate to bio ratni preokret, prva pobeda i spasavanje Hrvatske koja je do tada bila podeljena na dva dela.

Prema srpskim izvorima poginulo je 348 srpskih vojnika i civila, a među njima 35 žena i troje dece. Još 165 ljudi umrlo je u zbegu od posledica napada.

Najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz tih sela su ubijani, odvedeni u zatvore i logore, a svi ostali su prognani. Njihova imanja su opljačkana i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve su oskrnavljeni ili porušeni.

*Foto: EPA

Tako su uništeni Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom svetog Georgija od 1675. godine, u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica. Uništene su i crkve Svetog Georgija od 1567. godine u Smokoviću i Svetog Ilije iz 1872. u Kašiću.

Činjenica je da su 25 godina kasnije sva srpska sela i dalje skoro potpuno napuštena.

Istraga protiv hrvatske jedinice "Alfa"

Srpsko Tužilaštva za ratne zločine pokrenulo je 2011. istragu protiv pripadnika hrvatske jedinice “Alfa” zbog masakra nad zarobljenim srpskim vojnicima. Maskr je počinjen na samo nekoliko stotina metara od osmatračnice Unprofora na prevoju Mali Alen.

 

U izveštaju Unprofora zabeleženo je da je ubijeno ukupno 22 osobe, od kojih i jedna žena bolničarka Dušanka Gaćeša.

Štrbac: Ritualna ubistva i masakriranje s ciljem zaplašivanja Srba

Direktor Veritasa Savo Štrbac svojevremno je izjavio povodom masakra na prevoju Mali Alen da je u pitanju najmonstruoznije ritualno ubistvo.

- U toj akciji nije bilo ni zarobljenih ni ranjenih. Hrvatskim specijalcima nije bilo dovoljno samo da ubiju ove vojnike, već i da ih najbrutalnije izmasakriraju. Na većini tela su razbijene lobanje, isečeni delovi tela ili polni organi, a jednom zarobljeniku je urezan krst na leđima. Sve to ukazuje na ritualno ubistvo s ciljem zaplašivanja Srba - kaže Štrbac.

Savo Štrbac

*Foto: Medija centar Beograd / Savo Štrbac

Operaciju "Gusar" odobrio Tuđman, načenik artiljerije bio Agim Čeku

Operaciju “Gusar” su uz odobrenje tadašnjeg hrvatskog predsednika i vrhovnog komandanta Franje Tuđmana planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač.

Ante Gotovina

*Ante Gotovina

 

Zanimljivo je da je tadašnji načelnik hrvatske artiljerije sektora "Velebit" bio i budući srpski neprijatelj na drugom mestu. Kosovski Albanac, do 1991 oficir JNA, Agim Čeku, kao što je poznato kasnije je bio komandant OVK, a posle sukoba 1999. i komandant Kosovskog zaštitnog korpusa. Takođe je bio predsednik vlade i ministar snaga bezbednosti na Kosovu.

Agim Čeku

*Foto: Facebook / Agim Čeku

Prema srpskim izvorima artiljerija pod Čekuovom komandom neselektivno je granatirala po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, pa je najviše stradalo civila.

Prema hrvatskim izvorima u ovoj vojnoj akciji bile su angažovane sve grane njihovih oružanih snaga. Učestvovale su jedinice sa Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, delovi 9, 3, 2, i 1. gardijske brigade, delovi jedinica GSHV-a, te Središnjica elektroničkog delovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

Prema srpskim izvorima neposredni počinioci masakra su bili pripadnici V voda iz sastava “Alfe”, kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso. Koji je kasnije bio zamenik predsednika HDZ-a i potpredsednik Hrvatskog Sabora.

Za stradenje i progon civila, kao i uništavanje i pljačkanje imovine do danas niko nije optužen.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu u ponedeljak, 22. januara 2018, biće služen parastos srpskim žrtvama iz operacije “Maslenica”.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top