BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov u obraćanju u sredu uveče potvrdio da nije potpisao ukaz o proglašenju Zakona o jezicima kojim se albanski uvodi kao drugi službeni jezik u zemlji.

- Umesto u duhu dijaloga i suživota da gradimo multietničko društvo preko pravednih i opšto prihvaćenih zakona mi donosimo nepravedan i represivan zakon kojim se favorizuje samo albanski jezik. Zato, imajući u vidu moja sagledavanja o neusoglašenosti Zakona o upotrebi jezika sa Ustavom, ali i iznetim ukazivanjima eskpertske i šire javnosti o protivustavnosti ovog zakona, a na osnovu člana 75 Ustava RM doneo sam odluku da ne potpišem ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jazika, rekao je Ivanov.

 

Prema ocenama Ivanova, ovim zakonom, između ostaloga, uveo bi se vrlo skup paralelizam u svim organima državne vlasti što bi, kako je dodao, vodilo njihovoj potpunoj blokadi i nefunkcionalnosti. U uslovima blokade postoji opasnost, smatra šef države, da se otvori pitanje ustavnog redefinisanja i ugrožavanja unitarnosti, suvereniteta i terotorijalnog integriteta Makedonije.

Ivanov je u sredu potvrdio da je uputio pismo Sobranju kojim informiše da nije potpisao ukaz o proglašenju pomenutog Zakona. U prilogu akta, kako je naveo, dostavljeno je detaljno obrazloženje te odluke.

On je istovremeno pozvao poslanike makedonskog parlamenta da pažljivo razmotre njegove primedbe.

DVA SLUŽBENA JEZIKA?

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji izglasan je glasovima poslaničke većine u Sobrljnju, 11. januara ove godine. Zakon sadrži 25 članova. Između ostalog, predviđa da svi organi uprave državne vlasti u zemlji, centralne institucije, javna preduzeća, agencije, direkcije, ustanove i organizacije, komisije, pravna lica koja obavljaju javna ovlašćenja saglasno zakonu i druge institucije, pored makedonskog i njegovog pisma koriste i jezik kojim govori 20 odsto građana i njegovo pismo – albanski, „na način određen ovim zakonom“.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top