PLjEVLjA - Kako su procenili stručnjaci, samo ugalj na nalazištima u okolini grada vredi celih pet milijardi evra. Nepregledne površine pod šumama, struja koja se proizvede u ovdašnjoj termoelektrani, rude olova i cinka zaokružuju sliku s koje bi neupućeni posmatrač mogao da "pročita" da su Pljevljaci bogati ljudi.

 

Svako je mogao da se uveri u to zbog čega imamo toliko prevremenih smrti i porast broja obolelih od različitih bolesti - kaže Bojović, ističući da Tužilaštvo i inspekcijski organi ne preduzimaju ništa.

URANIJUM - Tajni izveštaj Instituta za matematiku i fiziku Univerziteta u Podgorici se bavio radioaktivnom kontaminacijom Pljevalja i u njemu je konstatovano da u TE "Pljevlja" sa ugljem godišnje sagori i 3,1 tona uranijuma. Uz to i oko 3.500 kilograma torijuma! Elektrana sada, u odnosu na taj period, radi duliranim kapacitetima - kaže Milorad Mitrović, direktor Ekološkog društva "Breznica"

U Pljevljima ništa novo, kažu građani, zapanjeni još jednom "peščanom" olujom koja je zatrpala grad, iz koga godišnje "ode" struje u vrednosti 100 miliona evra i uglja za 50 miliona evra. S druge starne, država je ukinula ekološku taksu, pa Pljevljacima od silnog bogatstva ostaju - boleštine.

Upozorenje pedijatra iz Pljevalja dr Veselinke Ječmenice na povećanje broja urođenih anomalija, odnosno na činjenicu da u industrijskim centrima dolazi do mutacije gena, tako da se iz godine u godinu povećava broj malignih oboljenja i da u Pljevljima treća generacija odrasta u ovakvim uslovima, nije uzbudilo nadležne.

- Ne postoji sistem organa koji nije pogođen aerozagađenjem, ali najveći problem se pravi kod respiratornog sistema - deo je stava dr Ječmenice, koja je istakla da se procenat respiratornih infekcija među decom uzrasta od četiri do šest godina kreće oko 65 odsto. 

(Novosti.rs)

Scroll to top