Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je danas rezultate referenduma o Danu Republike Srpske održanog 25. semptembra, uz obrazloženje da je referendum sproveden uprkos privremenoj meri ovog suda kojim je zabranjenio održavanje referenduma.

Na zvaničnoj internet stranici Ustavnog suda BiH navedeno je i da odluka o raspisivanju referenduma, koju je 15. jula ove godine donela Narodna skupština RS, nije u saglasnosti sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH je tako usvojio zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je tražio "rešavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska" u vezi sa odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS.

 

Predsednik Republike Milorad Dodik rekao je za banjalučki Glas Srpske da je i pre odlučivanja i zasedanja Ustavnog suda BiH u kojem, kako je naveo, sede visoki funkioneri SDA, bilo poznato kakvu će odluku da donesu.

Dodik je naglasio da je ovo direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda.

"Ništa drugačije od ovakve sramne odluke Ustavnog suda BiH u kojem sede visoki funkcioneri SDA i nismo mogli očekivati. To je direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju za koju se zalaže i koju sprovodi Republika Srpska", rekao je Dodik.

U RS je 25. septembra održan referendum na kojem je velika većina građana koji su izašli na birališta podržala da se 9. januar i dalje slavi kao Dan republike.

Ustavni sud je 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

(Beta)

Scroll to top