Tuzi će, konačno, postati samostalna opština posle više godina neuspelih pregovora. Ono što je albanskim strankama u Crnoj Gori Demokratska partija socijalista godinama obećavala, a nije ispunila, izborom vlade Duška Markovića trebalo bi da se ispuni političkim sporazumom kroz 13 tačaka, i to do 31. maja naredne godine!

Pregovarači Mila Đukanovića ovog puta bili su široke ruke prema koaliciji "Albanci odlučno" i prihvatili baš sve što su saveznici tražili. Jer, uz mnogobrojne zahteve ispunjena su još dva - da Genci Nimanbegu iz Force bude potpredsednik Skupštine Crne Gore, a Mehmet Zenga iz DUA, ministar za ljudska i manjinska prava.

{adselite}Albancima je DPS prihvatio zahtev da se izmeni izborni zakon kako bi oni ubuduće imali garantovane mandate. Izborili su se i za slobodnu i neometanu upotrebu nacionalnih simbola, zaštitu albanskog kulturnog nasleđa u Crnoj Gori.

Do poslednjeg majskog dana 2017. godine maslinjaci na Valdanosu moraće da se vrate bivšim vlasnicima. Valdanos će biti isključen iz zone morskog dobra i na tom prostoru svaka vrsta gradnje je zabranjena, dok će solana u Ulcinju početi da radi i biće proglašena zaštićenim područjem na kom neće moći da se grade smeštajni i stambeni objekti. Uz to, Albanci traže da se podvuče granična crta zahvata za ušće reke Bojane.

- Prostornim planom za Nacionalni park "Skadarsko jezero" obezbediti isti tretman sa aspekta ucrtavanja objekata koji se odnosi na teritoriju nacionalnog parka na području gradskih opština Tuzi i Golubovci. Preispitati privatizacione ugovore u turističkoj privredi koji nisu ispoštovani i stvoriti uslove za investicije u hotele. Promeniti principe decentralizacije vlasti, uvažavajući međunarodne preporuke i standarde, preispitati status opštine Ulcinj u okviru prostornog plana Crne Gore, kao i postojeće zakone u oblasti lovstva sa posebnim akcentom na teritorijalnu organizaciju lovišta, navodi se u tačkama sporazuma.

Albanci su pre nekoliko godina uradili studiju o opravdanosti formiranja opštine Malesija sa Tuzima kao administrativnim i kulturnim centrom (desetak kilometara od Podgorice), koja pokriva površinu od 236,88 kvadratnih kilometra (15,79 odsto ukupne teritorije glavnog grada koja iznosi 1.500 km2). Kao prednosti za dobijanje opštine navodi se da područje Malesije poseduje institucije za funkcionisanje punopravne opštine, a tu su privredne, kulturološke i društvene prednosti, kao i geografski položaj, granica sa Albanijom i sa njom povezanost železnicom. U blizini Tuzi se nalazi više aerodroma, kao i luke Bar i Drač, a izuzetna klima pogoduje za razvoj poljoprivrede, a tu je i najuspešnija kompanija u Crnoj Gori "Plantaže". Razvoju kraja garantuju plodno zemljište, Skadarsko jezero, obilje lekovitog i eteričnog bilja, spremnost dijaspore da pomogne, izgradnja Jadransko-jonskog auto-puta.

 

- Ne tražimo ništa što nam ne pripada, već pravo da vratimo ono što nam je nepravedno ukinuto daleke 1957. godine - kazao je Mehmed Bardhi, predsednik Demokratskog saveza, stranke koja je prva, početkom devedesetih, aktuelizovala ovo pitanje. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Tuzi su brojale 12.096 stanovnika i brojnije su od Andrijevice, Šavnika, Plužina, Petnjice, Gusinja, Tivta i još nekih crnogorskih opština.

BOŠNjACI I HRVATI

Predstavnici Bošnjačke stranke nemaju još dogovor sa DPS oko eventualno novih zahteva. Dobili su tri mesta u vladi, a imaće ih u javnim preduzećima i skupštinskim odborima. Računaju na obećanje DPS o većim ulaganjima na crnogorskom severu. Hrvatska građanska inicijativa nije pokazala velike aspiracije, pa su se zadovoljili jednim ministarskim mestom bez portfelja u Markovićevoj vladi.

(novosti.rs)

Scroll to top