BalkansPress

Dobro došli!

Ponovo su u fokusu besplatne akcije i to zbog nove dividende koju će akcionarima kompanija Telekom isplatiti 29. novembra.

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 11 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Treba reći i da ima građana i koji ceo posao sa besplatnim akcijama vode u svojoj matičnoj banci, a ako je tako, to je moralo da bude urađeno na njihov zahtev.

 

Uskoro još 137 dinara

Uskoro, tačnije 29. novembra, dividendu će isplatiti i kompanija Telekom koja je po ovom osnovu ukupno izdvojila 4,16 milijardi dinara. Novac će dobiti, i država kao većinski akcionar, ali i mali akcionari.

Građani koji imaju pravo na besplatne akcije svojevremeno su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom. Po tom osnovu svi oni sada će dobiti ukupno 137 dinara neto.

PROČITAJTE: DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA ZIMU: Temperature će ići i do minus 15 - prvi sneg nam stiže uskoro!

Bez ovog novca u dividendama sada imate tačno 4.780 dinara i ukoliko niste, taj novac možete podići u Pošti. Toliko su nam, naime, kompanije NiS, Aerodrom i Telekom, tokom prethodnih nekoliko godina, i isplatile po osnovu akcija koje smo dobili od države.

Ukupno je bilo 25 isplate - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u avgustu 2021.

 

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.

PROČITAJTE: 4 GODINE ŽIVE ZAJEDNO: Ko je mlada Nigerijka koju je doveo Marić?

Do sada smo dobili pet akcija NIS, jednu deonicu Aerodroma i 31 Telekoma.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas vredi 617 dinara, akcija Aerodroma 1.149 dinara. Akcijama Telekoma ne trguje se na berzi.

Akcije možete prodati takođe u "Pošti" i to davanjem naloga za prodaju. Treba , međutim, reći da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.

Scroll to top