BalkansPress

Dobro došli!

Grad Beograd je raspisao javni poziv za pomoć pri kupovini seoskih kuća za interno raseljena lica koja imaju prijavljeno boravište, odnosno prebivalište na teritoriji glavnog grada, a rok za prijave je 31. oktobar.

- Grad Beograd, Sekretarijat za socijalnu zaštitu u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije realizuje kupovinu najmanje sedam seoskih kuća sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje i obezbeđuje dodatnu pomoć namenjenu za građevinski materijal za popravku ili adaptaciju predmetne nepokretnosti - pojasnila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Dodala je da se pomoć odnosi na interno raseljena lica dok su u raseljeništvu i koja imaju prijavljeno boravište, odnosno prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana pre objave javnog poziva, a da pritom nemaju rešeno stambeno pitanje.

 

Vrednost pomoći koja se dodeljuje po porodičnom domaćinstvu je, kaže, 1.500.000 dinara od čega je 1.300.000 dinara namenjeno za otkup seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje, a 200.000 dinara za dodatnu pomoć namenjenu za građevinski materijal za popravku ili adaptaciju predmetne nepokretnosti.

Javni poziv je objavljen 1. oktobra, rok za prijave je 31. oktobar, a sve informacije se mogu dobiti na kontakt telefone 011/3344-625 i 011/3309-750, navodi se na sajtu Grada Beograda.

Stanisavljević je podsetila da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu od 2014. do 2019. godine zbrinuo ukupno 227 interno raseljenih porodica i 956 izbegličkih porodica i dodala da će do kraja ove godine, putem dodele paketa građevinskog materijala i otkupa seoskih kuća sa okućnicom, biti zbrinuto još najmanje 40 porodica izbeglica i interno raseljenih lica.

Istakla je da Grad, u saradnji sa relevantnim republičkim i međunarodnim institucijama, kontinuirano sprovodi programe za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih porodica sa Kosova i Metohije.

Kako je navela, u cilju unapređenja položaja i kvaliteta života građana Beograda Sekretarijat za socijalnu zaštitu će i dalje nastaviti da, raspisivanjem javnih konkursa, pruža pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Scroll to top