BalkansPress

Dobro došli!

Analitičar Stevica Deđanski: Besplatne akcije beleže neprekidan rast zahvaljujući ekonomskoj i političkoj stabilnosti.

Pravo na besplatne akcije ima oko četiri miliona građana Srbije, svi oni koji su dobili akcije NIS, Aerodroma "Nikola Tesla", Akcionarskog fonda i "Telekoma Srbija".

- Mnogi su pre desetak godina upisali pet akcija iz “NIS”-a, jednu Aerodroma “Nikola Tesla”, tridesetjednu “Telekoma Srbije” i sedam “Akcioni fond”, a vrednost tih akcija sada je daleko veća, u ovom momentu je oko 10.600 dinara, kaže prof. dr Stevica Deđanski. Ovaj ekonomski analitičar istakao je da se vrednost akcija uvećala.

PROČITAJTE: SKANDAL NA STADIONU JNA! Savu Miloševića ŠAMARALI navijači Partizana u punom restoranu!

Podsećanja radi, 2018. je bila 9.545, a krajem prošle godine 10.200 dinara. Od te cifre deo je vrednost akcija, a deo dividende koja raste na osnovu dobiti preduzeća.

 

Deđanski kaže da je razlog uvećanja vrednosti akcija to što država ima svoj stabilan uspon, ekonomsku rast i političku stabilnost.

- Beleži se neprekidan rast vrednosti akcija, pa stoga bolje da se ne prodaju, jer će dobjati veću dividendu u toku godine. Dividenda svake godine samo raste, za godinu dana skočila je za desetak procenata, što je očito trend koji će se ubuduće nastaviti, objašnjava ovaj ekonomski analitičar.

PROČITAJTE: MERE RECIPROCITETA: Zabranjeno sletanje aviona "Montenegro erlajnsa" na beogradski aerodrom!

Prof.dr Stevica Deđanski dodaje da je 2018. godine vrednost dividende bila oko 4.500 dinara, a krajem sledeće 6.300 dinara.

- Dakle, dividenda progresivno raste, od 2018. do kraja 2019. zabeležen je rast od trideset posto. Taj trend se beleži i ove godine, samo što će se presek stanja za 2020. praviti u narednom periodu. Cena akcija, a samim tim i dividendi, porasla je već u januara, pa se beleži rast akcija “NIS”-a, Aerodroma “Nikola tesla” i ostalih, priča Deđanski.

Stevica Deđanski

*Stevica Deđanski, Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE: Grčka podeljena po ZONAMA, turisti iz SRBIJE biće u PRVOJ - Evo šta to tačno znači...

Ovaj ekonomski analitičar ukazuje da je ostalo još akcija za podelu dobrih kompanija u državnom vlasništvu kao što su “EPS”, Aerodrom “Nikola Tesla” ili “Telekom Srbija”.

- U svakom slučaju, sadašnje akcije više vrede nego ranije, jer kompanije stoje mnogo bolje nego lani, zato što je država u poslednje vreme radila na podizanju kompanija. Kako se širom Srbije dizao nivo celokupnog poslovanja, tako su i državne kompanije dobile veću vrednost. Za sada je dosta ljudi uzelo akcije, ali tada taj novac nije bio nešto veliki. Oni koji su sačuvali akcije ili im nije bilo potrebno da ih prodaju, svakako će mnogo više profitirati. Za one koji planiraju da prodaju akcije, a veruju državi, savetovao bih da sačekaju jer će taj novac biti mnogo značajniji nego što se čini u ovom momentu, objašnjava prof.dr Stevica Deđanski.

Oko četiri miliona građana prodalo je svoje akcije u vrednosti od 10.624 dinara.

Ukoliko prodaju akcije, samo od dividendi građani će dobiti 6.300 dinara.

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top