BalkansPress

Dobro došli!

Prošle nedelje, NBS je takođe donela instrukciju o načinu isplate penzija u periodu vanrednog stanja.

Narodna banka Srbije donela je danas instrukciju o načinu isplate novca sa dinarskih i deviznih računa građana životne dobi 65 i više godina tokom trajanja zabrane kretanja na javim mestima, kojom je, između ostalog, ograničila iznos koji može da im se isplati u jednoj banci na 80.000 dinara mesecno kako bi umanjila rizik od prevara.

PROČITAJTE: OTKRIVAMO KADA ĆE GRAĐANI DOBITI POMOĆ: Zaposlenima uplata minimalca sredinom maja, a evo kada 100 EVRA LEŽE NA RAČUN

Instrukcija se, takođe, odnosi na način izdavanja platnih kartica našim najstarijim građanima tokom trajanja vanrednog stanja, a primenjuje se i na lica mlađa od 65 godina u slučaju reizdavanja platne kartice kojoj je istekao rok važenja, saopšteno je iz NBS.

Prošle nedelje, NBS je takođe donela instrukciju o načinu isplate penzija u periodu vanrednog stanja.

 

Prema današnjoj odluci NBS, banka je dužna da korisnicima omogući raspolaganje novcem na dinarskom ili deviznom računu, a isplate može da izvrši ili u prostorijama banke ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog punomoćja kojim se ono ovlašćuje za podizanje sredstava sa računa klijenta, ili isplatom na kućnu adresu korisnika u saradnji sa JP “Pošta Srbije”.

Ovlašćenje može biti u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, ali mora obavezno da sadrži podatke koje je utvrdila NBS, ne mora da bude overeno kod notara, a ovlašćeno lice je dužno da banci stavi na uvid svoja, kao i lična dokumenata korisnika.

PROČITAJTE: Siniša Mali: Predsednik Vučić se ne oseća dobro!

Korisnik može da zatraži isplatu novca pozivom posebne telefonske linije banke za komunikaciju s korisnicima, koja je otvorena za ovu namenu, kao i putem imejla, SMS-a ili korišćenjem naloga elektronskog ili mobilnog bankarstva, pri čemu je dužan da navede broj računa i iznos novčanih sredstava koji bi mu bio isplaćen na jedan od navedenih načina za koji se opredeli.

Radi sprečavanja prevarnih radnji i zloupotreba, banka je dužna da kontaktira korisnika i da proveri da li je zatražio isplatu novca u telefonskom razgovoru koji se snima.

Imajući u vidu rizike od zloupotreba, kao i bezbednosne rizike u vezi sa transportom novčanih sredstava na kućnu adresu, korisniku se može u jednoj banci mesečno najviše isplatiti iznos u gotovom novcu koji nije veći od 80.000 dinara, odnosno iznos efektivnog stranog novca čija dinarska protivvrednost po zvaničnom srednjem kursu nije veća od 80.000 dinara, objašnjava se u instrukciji.

 

Pored isplate gotovog novca sa računa, korisnik može banci da podnese i nalog za prenos novčnih sredstva, na primer s njegovog deviznog računa na dinarski, a takav nalog može dati banci i preko ovlašćenog lica.

Imajući u vidu da mnogi korisnici primaju novčane doznake iz inostranstva, svi pružaoci usluge novčane doznake - banka, platna institucija, institucija elektronskog novca i javni poštanski operator - dužni su da na način utvrđen instrukcijom isplate novčanu doznaku u punom iznosu.

Što se tiče načina izdavanja i reizdavanja platnih kartica u period utrajanja vanrednog stanja, korisnik se može banci obratiti da mu izda platnu karticu na isti način kao i za isplatu sredstava sa računa, bilo dostavom kartice na kućnu adresu, bilo preko ovlašćenog lica sa izričitim ovlašćenjem.

PROČITAJTE: Velika misterija Vuhana: Proglasili su kraj epidemije, a onda se desila stvar koja NIKOME NIJE JASNA

Ako se korisnik opredeli sa dostavu na kućbu adresu, banka je dužna da karticu pošalje preporučenom poštom.

Kada je reč o izdavanju platnih instrumenata za elektronsko i mobilno bankarstvo, banka je dužna da najkasnije u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove instrukcije, uspostavi poseban kontakt centar s najmanje tri dostupna telefona i proceduru za aktiviranje usluge elektronskog i mobilnog bankarstva korisnika i da informacije o tome objavi na svojoj internet prezentaciji,

Iz NBS posebno ističu da banke, JP „Pošta Srbije“ i druga lica ne mogu korisnicima naplatiti naknade i druge troškove za usluge navedene u ovoj instrukciji.

Scroll to top