BalkansPress

Dobro došli!

U okolini Bora pronađen je recept za ovu alhemiju - jedan borski privatnik je od meštanina, čije se imanje nalazi na mestu budućeg rudnika zlata i bakra, za pet hiljada evra kupio svo zemljište i objekte koji su se nalazili na tom mestu.

PROČITAJTE: POSAO OD KOJEG SVI MOGU DOBRO DA ZARADE: Ovo je jedno od najisplativijih zanimanja u Srbiji!

Nakon toga je, za sumu od 52 hiljade evra, to imanje prodao kanadskoj kompaniji ''Nevsun'', koja je u okolini Bora pronašla jedno od najvećih nalazišta ovih metala na svetu, pa će po svoj prilici profit na tom nalazištu biti milionski.

- Borski privatnici se prosto utrkuju ko će kupiti više zemlje na mestu budućeg rudnika - kaže za ''Blic'' izvor upoznat sa situacijom.

U okolini Bora, ne mestu budućeg rudnika, žive uglavnom stariji meštani, čiju neobaveštenost borski privatnici koriste i, po ceni daleko nižoj od tržišne, kupuju im kompletna imanja, koja posle prepodaju.

 

Regovao je i predsednik opštine Bor, koji je ponudio stručnu pomoć meštanima okoline Bora, kako bi po realnoj ceni prodali svoja imanja.

- Dao sam nalog opštinskim stručnim službama da upute naše sugrađane kako da najpovoljnije prodaju svoja imanja, ali i da im pruže svu neophodnu pravnu i svaku drugu pomoć – kazao je i dodao.

- Cilj je da naši sugrađani ne prodaju svoja imanja po simboličnoj, već po realnoj ceni. Jer, reč je o ljudima čije prodice na tom mestu žive vekovima.

Predsednik opštine Bor dodaje i da je od predstavnika kanadske kompanije tražio da, ako se ustanovi da se lokalni aerodrom, koji je građen samodoprinosom, nalazi na mestu budućeg rudnika, sagrade novi i savremeniji aerodrom. 

Jedno od najvećih nalazišta na svetu

Inače, kanadska kompanija započeće, do kraja godine, pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata u rejonu "Čukaru peki" kod Bora, a u toku je izrada studije izvodljivosti, dok će rudnik u potpunosti postati operativan 2021. godine, rekli su predstavnici "Nevsuna" u februaru.

Inače, po preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom "zrno graška", vrednost ležišta kod Bora procenjuje se na - sedam milijardi dolara, pisale su Novosti. U preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi i da se troškovi otvaranja rudnika na potezu "Čukaru peki", koje je od Bora udaljeno sedam kilometara, trebalo da iznose do - 500 miliona dolara! Takođe, nedvosmisleno se navodi da je to ležište, u ovom trenutku, najbogatiji svetski resurs bakra i zlata.

Scroll to top