BalkansPress

Dobro došli!

Početna plata u javnom sektoru za fakultetski obrazovane biće 12 odsto veća nego do sad, medicinske sestre u Hitnoj biće više plaćene od onih u domovima zdravlja, radnici koji se ističu moći će da napreduju i do osam puta, a lekari primarijusi imaće plate rukovodilaca.

Ovo su samo neke od novina koje donosi reforma sistema plata u Srbiji, koja bi, kako tvrde u Ministarstvu za državnu upravu i samoupravu, trebalo da smanji društvenu nejednakost, poveća vrednovanje rada, obrazovanja, stručnosti, odogovornosti i specifičnosti posla.

- Zakon je u fazi završnih konsultacija, a u narednom danima nas čeka početak formalne javne rasprave koja bi trebalo da traje 21 dan. Nakon toga zakon se upućuje u Vladu na usvajanje, a onda i u Skupštinu. Plan je da ovaj zakon bude usvojen do kraja jula - kažu u ovom ministarstvu.

 

Podizanjem nižih plata smanjiće se razlika između onih koji najmanje i najviše zarađuju. Najniža zarada trenutno je devet puta manja ode najviše, a primenom ovog zakona biće sedam puta niža.

Zaposleni koji se ističu moći će da napreduju i do osam puta, a radnici sa visokim obrazovanjem moći će da uvećaju zaradu čak i do 40 odsto. Tako će nastavnik početnik, sa postojećom platom od oko 43.000 dinara, zalaganjem moći da dostigne zaradu i do 60.000.

Početna minimalna plata u državi za visoko obrazovanje će biti oko 12 odsto veća nego ranije. Ovo je jedfna od mera da se zadrže talentovani, vredni i obrazovani kadrovi.

Zaposleni u okviru iste familije radnih mesta koji obavljaju teže polsove od svojih kolega od starta će imati veće plate zbog veće odgovornosti, težih uslova rada i rizika kojima se osoba izlaže. To na primer, znači da će medicinske sestre u Hitnoj imati veću platu od onih u domovima zdravlja.

Najistaknutiji stručnjaci iz pojedinih oblasti mogli bi da se nađu u najvišim platnim grupama, koje su ranije bile rezervisane samo za rukovodioce. Tako će, na primer, u oblasti zdravstva, lekari primarijusi biti cenjeni značajno više nego ranije.

Rukovodioci će morati pažljivije i odgovornije da raspolažu novcem, a zaposleni će morati više pažnje da posvete rezultatima i zadiviljstvu građana.

Scroll to top