Zabavu, provod i žurku do zore! To očekujemo od ovog putovanja. Da se najedemo, uživamo, upoznamo Beograd - vidno uzbuđen govori nam po izlasku iz voza Zagrepčanin Bruno Knežević, jedan od 800 hrvatskih studenata koji su juče došli u trodnevnu posetu srpskoj prestonici.

Mnogo mladog sveta koji igra uz zvuke trube i iz sveg glasa peva "evo zore, evo zore, bogu da se pomolim..." začudilo je sve koji su se juče našli u blizini Glavne železničke stanice u Beogradu.

PROČITAJTE: SRBIJA JE ŠAKA JADA, BIH - VELIKO SR*NJE: Evo šta novi predsednik Hrvatske Milanović misli o nama! (POSLUŠAJTE VIDEO)

Hrvatske akademce na dolaznom koloseku dočekali su trubači, pa je žurka, koja je počela u vozu još od pet sati ujutru kad su krenuli iz Zagreba, mogla nesmetano da se nastavi.

- Ovo je ludiloooo - govore Iva i Ema uglas, studentkinje ekonomije. - U vlaku smo cugali, zabavljali se, dečki su svirali gitare. Sada smo ovde i očekujemo mnogo. Svi kažu da je na beogradskim splavovima najbolji provod na Balkanu i to smo došle da proverimo!

 

Osim kofera i torbi, vukli su i flaše sa vinom, viskijem, pivom. Tu su i posude sa ledom za hlađenje pića. I dok su neki evrima "kitili" trubače i uživali u muzici "na uvce", drugi su u opštoj euforiji plesali i pravili "selfije".

- Došao sam da vidim vaš grad - navodi Ivan, koji studira filozofiju. - Za mene rat ne znači ništa, nisam osetio to teško vreme, i ovde dolazim uveren u srpsku gostoprimljivost. Želim dobru zabavu, ali voleo bih da ovakav vlak i vas odavde dovede u Zagreb, da i mi vas ovako dočekamo.

Čim su malo predahnuli od puta u hotelu "Slavija", studenti su prošetali gradom, a sinoć su otišli na željno iščekivane splavove. Danas će obići grad, ručati u Skadarliji, a uveče je opet u planu žurka na reci.

POTROŠILA SVE

Drugi put sam ovde - priča Vanja Njegomir. - Bila sam pre dve godine i morala sam opet da dođem. Bila sam oduševljena gradom, ljudima, njihovom neposrednošću i ljubaznoću. O klubovima i splavovima da i ne pričam. Sve sam pare potrošila i opet ću. Nadam se da ću se i ovaj put tako dobro provesti.

PROČITAJTE: BOŽIĆNA PRIČA Mesto u kome Srbi i Hrvati žive u slozi: "Rata nije bilo jer niko nije hteo da ratuje"

NOVA GODINA

Ovo je šesta godina zaredom kako studenti iz Zagreba, Rijeke i Zadra dolaze u glavni grad Srbije kako bi se upoznali sa čarima noćnog života, istorijom i kulturom. Ipak, ove godine je bilo najviše prijavljenih za ovu trodnevnu avanturu. Inače, Hrvati su bili i najbrojniji posetioci prestonice i tokom novogodišnjih praznika.

Scroll to top