BalkansPress

Dobro došli!

Većina građana smatra da je, ukoliko ostave beli listić, ili na njemu nacrtaju nešto, njihov glas nevažeći. Istina je, zapravo, potpuno drugačija.

Ako ste mislili da i za ove izbore podlegnete trendu „belih listića“ misleći da time poručujete nešto političarima, grdno se varate.

PROČITAJTE: Otkriven motiv samoubistva poznate doktorke Violete Ašanin!

Naime, glasovi koje su osvojile stranke koje nisu prešle cenzus, kao i nevažeći “beli listići” sabiraju se i time se dobija suma svih glasova koji će se kasnije rasporediti političkim partijama koje će ući u Skupštinu u zavisnosti od procenta osvojenih glasova.

 

Dakle, ne samo da se time ne ubrajate u apstinente, nego vaš „beli listić“ završava u rukama političara za koje niste glasali! Na sve to, sa glasačkim navikama koje postoje u Srbiji, „beli listići“ često čine i presudni deo glasova.

Mandati se raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika (tzv. D`Ontov sistem), i to tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do 250. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika.

PROČITAJTE: Srbija je potrebnija Evropskoj uniji, nego EU Srbiji: Orban poručio da bez Srbije nema garancija za bezbednost

Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko se najvećih količnika koji joj pripadaju nalazi među 250 najvećih.

Listić je nevažeći samo u slučaju kada su zaokružena dva različita broja ispred ponuđenih opcija.

Scroll to top