BalkansPress

Dobro došli!

M. M. (43) iz okoline Niša razvela se od muža i u dogovoru sa njim udala se za svekra (72) kako bi nasledila njegovu inostranu penziju od 800 evra.

Ovakvih slučajeva prevara sve je više u Srbiji, a građani im pribegavaju kako bi obezbedili sigurniju finansijsku budućnost. Zakon je jasan: takav brak ne bi trebalo da aminuje nijedan matičar u Srbiji ako to sud ne dozvoli. Ipak, u praksi je drugačije. 

M. M. se udala za bivšeg svekra, udovca, nakon razvoda od njegovog sina koji nije uspeo da se snađe u inostranstvu pa se vratio kući i obavljao sezonske poslove. Kako su deca rasla, a bivši suprug (kojem je M. M. sada maćeha) ostao bez posla, morali su da smisle nešto da inostrana penzija ne bi propala.

PROČITAJTE: Svekar je trebalo da joj “raširi noge i proveri da li je ČISTA”, a onda je mlada stvar uzela u svoje ruke!

 

- Molim vas, nemojte o tome, dovoljno me je sramota što se po selu prepričavaju priče iako smo mi to obavili u tajnosti - kaže M. M.
 Ipak, otkrila nam je neke detalje.

*Ilustracija: Profimedia

PROČITAJTE: IMALA S*KS SA SVEKROM "Kad mu sin nije bio tu skinuo se i legao pored mene... Bila sam ljubomorna na svekrvu!"

- Muž bez posla, ja bez posla. Živimo od svekrove penzije. On je bolestan, i kad umre jednog dana, ostaćemo i bez toga. Seli smo i dogovorili se.Negovaću svekra kao i dosad. Naravno, između nas se ništa nije promenilo odonda kada sam mu bila snajka - priča vidno postiđena M. M.

Minimalno 45 godina mora da ima žena u trenutku smrti muža da bi imala pravo na porodičnu penziju.

Na kraju smo je pitali da li je svesna da se radi o nemoralnom činu. Sa strahom je odgovorila da nije uradila ništa loše, već da ju je finansijska situacija naterala na to. 

- Između mene i svekra se ništa ne događa, sve je isto kao i pre, verujte... Brinem o njemu kao i dosad, sa mužem spavam u istoj sobi, funkcionišemo kao par, a po selu se samo nagađa da li se to desilo ili nije. Zašto da propadne penzija koja nije mala, a ni suprug ni ja ne radimo - pita se M. M.

U matičnoj službi nismo uspeli da dobijemo zvaničan odgovor koliko je ovakvih slučajeva zabeleženo.

 

Brak samo uz sudsku dozvolu

Pravnica Bojana Stojanović kaže za da za zaključenje braka moraju biti ispunjeni određeni uslovi i da je prema Porodičnom zakonu iz 2005. godine za punovažnost braka potrebno odsustvo bračnih smetnji i bračnih zabrana. 

Za otklanjanje bračne smetnje, poput tazbinskog srodstva, brak se može zaključiti uz dobijenu dozvolu suda, takozvanu dispenzaciju.

- Brak sklopljen između snaje i svekra, zeta i tašte, pastorka i maćehe, kao i pastorke i očuha spada u krug relativnih i otklonjivih bračnih smetnji, i to sudskom dispenzacijom. Sudija će buduće supružnike saslušati, gde će oni izvesti potrebne dokaze, a sudija doneti rešenje. Svaki sudija ima slobodnu ocenu dokaza prema članu 8 Zakona o parničnom postupku iz 2011. i može odobriti sklapanje braka ili ga odbiti. Ako je brak sklopljen bez dispenzacije, on se može poništiti u roku od godinu dana od sklapanja, na zahtev zainteresovanog lica - objašnjava Stojanovićeva.

Scroll to top