BalkansPress

Dobro došli!

Sledeći put kada budete prihvatili uslove korišćenja bilo koje aplikacije koju ste instalirali na svom telefonu, budite spremni da će vaši lični podaci završiti u rukama nekog službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Ovo će biti moguće zahvaljujući naprednom softveru “Griffeye Analyze”, koji policija planira da kupi, a koji ima mogućnost da prikupi sve podatke o vama koji se nalaze na internetu.

Na listi javne nabavke MUP za 2021. našao se i uređaj “Griffeye Analyze”, softver koji ima mogućnost da detektuje lica i prikuplja sve podatke koji postoje na internetu o toj osobi. Kako su ranije iz Fondacije Share istakli „Griffeye” koristi veštačku inteligenciju i uspeva da „rudari“ velike količine podataka sa interneta da bi kreirao jedinstveni profil osobe od interesa.

 

Obračun s kriminalom

Filip Milošević, iz Fondacije Share, u razgovoru za list Nova, ističe da je ovaj softver toliko napredan da može da procesuira ne samo osobe, već i objekte, pa čak i tetovaže ljudi.

“On koristi tu tehnologiju veštačke inteligencije koja moža da izabere bilo šta što hoće, objekte, različite simbole, tetovaže.. To u principu jeste jedan analitički alat koji bi trebalo da analitičarima pomogne da iz velikih količina informaciju izvuku ono što im treba, a da ne moraju ručno da to rade, a što bi bilo znatno sporije”, kaže Milošević za naš list.

Iako su softveri poput “Griffeya” uglavnom namenjeni bezbednosnim službama i policijama, a kako bi se lakše obračunale sa kriminalom, postavlja se pitanje da li korišćenje ovog softvera otvara prostor za razne zloupotrebe.

*Foto: nova.rs

“Velika centralizacija podataka može dovesti do zloupotrebe. Softver poput “Griffeya” ima svoje mogućnosti da se pretplatite na neku obaveštajnu bazu, a to su razne baze za koje mi ne znamo šta su. Ispostavlja se da su to zapravo baze podataka čiji su izvori kompanije koje prikupljaju podatke o nama širom interneta. To sad može biti sporno, jer vi sad možete u ceo proces analitike da uvedete i ogromnu količinu ličnih podataka koje ne biste smeli da obrađujete bez pristanaka građana, sudskih naloga”, navodi Milošević.

Milošević ističe i da će verovatno biti zloupotreba.

“Verovatno će biti zloupotreba. Ali mi još uvek ne možemo da dokažemo da je policija zloupotrebila, iako je bilo indicija. One priče gde su ljudima, koji su blokirali ulice prošle godine, slali kazne iako ih nisu legitimisali, bi bio taj primer. Oni bi oni sada mogli takve stvari da automatizuju ovakvim alatima, jer ti softveri automatski prepoznaju te ljude”, kaže Milošević.

 

Podsetimo, uvođenje identičnih tehnologija izazvalo je već pobunu kod građana. Takva situacija bila je i sa “Huawei” kamerama na ulicama gradova Srbije, a koje su daleko manje moći u odnosu na softver “Griffeye”. Naime, “Huawei” kamere mogu samo da detektuju lice, ali ne i da ga prepoznaju.

Inače, kako je istraživačka mreža BIRN nedavno otkrila, nabavka softvera „Griffeye“ nije još uvek realizovana.

I kroz naočare vas prepoznaje

Kako je BIRN nedavno otkrio, softver u nekim situacijama može da prepozna lice samo na osnovu očiju, a u određenim uslovima softver prepoznaje lice i kada oči nisu vidljive, recimo kada osoba nosi zatamnjene naočare. Softver i njegovi dodaci imaju mogućnost da prepoznaju i tetovaže, logotipe, ispise, znakove, delove pejzaža…

Dovoljno je da korisnik označi polje na fotografiji ili snimku, a softver automatski traži sve digitalne materijale koji sadrže iste te elemente, biometrijske podatke, oblike.

Scroll to top