BalkansPress

Dobro došli!

Za poslednja 24 sata testirano je čak 21.876 ljudi, kao u jeku najjačeg udara četvrtog talasa, a infekcija je potvrđena kod 5.224, što je gotovo duplo više nego dan ranije.

Sad je već sasvim izvesno da smo u zaletu petog talasa epidemije. Nikada dosad se broj inficiranih nije ovako brzo uvećavao. Jedino što ohrabruje su informacije iz zemalja u kojima je on ranije počeo - da omikron izaziva značajno blažu kliničku sliku nego delta soj. Kao i da ne puni bolnice. To su, ipak, ocene koje bi trebalo uzeti sa rezervom. Praksa i to može da demantuje.

Zasad je u kovid-bolnicama relativno mirno - na lečenju je ukupno 2.188 obolelih, od kojih 79 na respiratorima. Kao što je i do sada bilo na početku svakog novog talasa, smrtnost je manja, zapravo se 19 preminulih za poslednjih 24 sata može zaračunati u žrtve prethodnog, četvrtog talasa kovida.

 

Zasad je pritisak značajno povećan samo na kovid-ambulante. Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže, za "Novosti", da se broj pacijenata u kovid-ambulantama duplirao u odnosu na onaj od pre dve nedelje:

- Pacijenti se masovno žale na zapušen nos i temperaturu, a treći simptom je bol u grlu. Nije redak ni bol u mišićima i zglobovima koji može da postoji iako nema temperature - objašnjava dr Joković.

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Palilula", rekao je u utorak "Novostima" da ispred ambulanti nikad nisu bile veće gužve:

- Juče smo registrovali duplo veći broj, a verujem da će izveštaj za današnji dan da pokaže da smo čak za 200 odsto imali više pacijenata. Uglavnom dolaze mlađi i nevakcinisani. Većinom se žale na visoku telesnu temperaturu, težak umor i malaksalost, suv kašalj i bol u grlu. Pojedini prijavljuju i dijareju.

 

Doktorka kovid-ambulante Doma zdravlja Savski venac Slađana Tomić ističe da se zdravstveni radnici nadaju da se radi o soju sa blažim kliničkim slikama i sa manje hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

- Zasad deluje da su blaže kliničke slike, ali ćemo tek za desetak dana videti kako će se razvijati bolest kod onih koji se sada javljaju u ambulante. Treba obratiti pažnju na svaku temperaturu, respiratorne probleme, kašalj. Ako kašalj bez temperature napreduje, ako se osećate loše, imate malaksalost, kostobolju, bolove u mišićima obavezno se javite lekaru - kaže dr Tomić.

ZABORAVILI VAKCINU

Doktor Zoran Bekić, direktor DZ Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, takođe, potvrđuje za "Novosti", da je primetan povećan pritisak na kovid-ambulante:

- Zabrinjava i dalje nedovoljno interesovanje za imunizaciju. U ponedeljak je, na Beogradskom sajmu, ukupno vakcinisano svega 350 ljudi.

 

Scroll to top