BalkansPress

Dobro došli!

Redovni policijaci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora. To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima...

Ovo je možda i najvažnija izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja kao prvi zdatak nove Vlade čim se formira.

Na taj način konačno će se obezbediti rigorozno sprovođenje odluka Kriznog štaba što je nakon poslednje sednice zahtevao i njegov član Srđa Janković.

Trenutne te mere u potpunosti mogu da sprovode jedino republički sanitarni inspektori kojih je toliko malo da je, recimo u Beogradu, u poslednja dva i po meseca radilo svega njih četvoro.

Dakle, čim se usvoje u skupštini izmene zakona, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta.

To znači, da će onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu imati mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) dana ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

 

Ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje.

Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori.

Oni će imati praktično ista ovlašćenja koja trenutno imaju republički sanitarni inspektori.

Podsećanja radi, do sada su komunalni milicajci I komunalni inspektori mogli da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena I to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu.

A sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove…

Svega četiri sanitarna inspektora u Beogradu

Koliko je sprovođenje protivepidemioloških mera trenutno teško najbolje se vidi u Beogradu gde su osvanuli i snimci noćnog provoda iz jednog od klubova gde praktično niko od gostiju ne poštuje nijednu odluku Kriznog štaba.

Razlog zašto je to praktično svakodnevnica u prestonici leži upravo u sadašnjem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prema kome kazne zbog nepridržavanja protivepidemioloških mera, konkretno u noćnim klubovima, mogu da izreknu samo republički sanitarni inspektori.

 

A njih je toliko malo da je u Beogradu u akcijama kontrole u prethodna dva i po meseca učestvovalo tek slovima i brojem četiri republička sanitarna inspektora!

Uz njih kontrolu poštovanja protivepidemioloških mera u prestonici u prethodna dva i po meseca vršilo je 18 turističkih, ekoloških i komunalnih inspektora koji ne mogu da izriču sankcije za nepridržavanje anti-Covid mera već mogu da kažnjavaju nepoštovanje radnog vremena, buku i slično…

Takođe, njima je pomagao i 31 komunalni milicajac. Ako se ima u vidu da samo u Beogradu ima na hiljade ugostiteljskih objekata onda je jasno da toliko mali broj inspektora, od kojih mnogi imaju ograničena ovlašćenja, ne mogu da kažnjavaju većinu, a kamoli sve slučajeve neodgovornog ponašanja u vezi sa borbom protiv Covida 19.

Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera:

  • 50.000-150.000 dinara za fizičko lice
  • 50.000 – 500.000 dinara za pravno lice
  • 50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu
  • 50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike
  • 5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana

Scroll to top