BalkansPress

Dobro došli!

Isti crni scenario - kada se nadviju teški gradonosni oblaci - gotovo svake godine zagorča život poljoprivrednicima, a najviše voćarima, u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji. Tako je bilo i u utorak po podne, odnosno u sredu. Arsenal ispaljenih protivgradnih raketa nije istopio mnogo ledenih projektila, koji su "izbombardovali" zasade, voćnjake i stoku.

U oluji, praćenoj gradom, grom je sinoć ubio tri rasne krave domaćina Gordana Popovića iz sela Grubetići na Rogozni.

- Bilo je strašno, šest krava, koje su mi sve što imam, oluja je zatekla ispred kuće. Tri su se od kiše i grada sklonile ispod strehe, a druge tri ispod obližnjeg drveta. Odjednom je jako sevnulo i puklo, i krave koje su bile pod drvetom odmah su popadale. Kad smo posle grmljavine izašli, već su bile mrtve. Dve su bile umatičene i trebalo je uskoro da se otele. Šteta prelazi 4.000 evra, i ne znam da li ću moći da se oporavim od ovoga što me je zadesilo - kaže domaćin Gordan Popović.

 

Naglašava da je sreća u tome što niko od familije nije stradao pokušavajući da krave skloni u štalu.

- Nadam se da će mi Grad Novi Pazar i dobri ljudi pomoći da nadoknadim bar deo štete, jer od krava cela porodica živi, od njih izdržavam troje dece, suprugu i starog oca - ističe Popović.

U ivanjičkom kraju grad je padao na Goliji, i to najviše u delovima Dajića brda, Devića i Pridvorice. Ovde su najviše nastradali malinjaci, gde su oštećene rodne grane.

- Taman je sve počelo lepo. Plodovi su se oformili i mislili smo da će ovo biti odlična godina. Međutim, grad nam je odneo sigurno pola roda - kazao nam je Ivanjičanin Milanko Marić. - Dejstvovala je protivgradna stanica sa više raketa, i možda je to malo umanjilo veličinu gradljika. Jedina šansa je da se postave mreže...

Na Pešterskoj visoravni je, u nekim selima, skoro pola sata padao grad veličine kokošjeg jajeta. Na nekim delovima visoravni pašnjaci su se beleli od leda, a mnogi meštani su jedva izvukli živu glavu spasavajući stoku. U selima Bagadžići i Boguti oluja je rušila, a grad lomio crep na krovovima. Potpuno su uništeni prolećni usevi, voćnjaci i pašnjaci.

 

- Sve nam je uništeno, nismo imali gde da zanoćimo, krov kuće je sravnjen, štala srušena, krave su mi povređene, a i ja sam dobro ugruvan dok sam pokušavao da evakuišem stado sa pašnjaka - kaže Vujadin Rakonjac, domaćin iz sela Bagačići kod Sjenice.

- Bilo je strašno, jedva smo spasli živu glavu i stoku. Štala mi je kompletno otkrivena, krovna konstrukcija uništena, a ozbiljno je oštećena i kuća. Apelujem na opštinu Sjenica i Vladu Srbije da nam pomognu da saniramo štetu bar na objektima - kaže Vukašin Zagrađanin iz sela Boguti.

*Vukašin Zagrađanin, foto M.N.

Snažno nevreme, praćeno olujnim vetrom, kišom i krupnim gradom, pogodilo je u utorak i u sredu ujutru ariljski kraj. Grad koji je u početku bio veličine oraha, a potom lešnik, a, bukvalno je oko tri sata iza ponoći protutnjao centrom Arilja, ali, prema prvim informacijama, nije pričinio veću štetu. Na sreću, grad nije pogodio okolna sela, pa tako nisu nastradali malinjaci, po kojima je ovo mesto poznato.

PAO PLATAN U SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI

Nevreme praćeno jakom kišom oborilo je stablo platana u Smederevskoj tvrđavi. Stablo je palo pored klupe, nedaleko od Dubrovačke kule kod Dunavske kapije. Platani u tvrđavi, inače, stari su više od pola veka. Prema nekim podacima, posađeni su između dva svetska rata ili neposredno posle Drugog svetskog rata. Inače, nevreme koje je tokom noći zahvatilo Smederevo nije nanelo veću štetu usevima i kulturama ovog kraja, čak kiše je bilo malo u odnosu na pređašnju sušu, kažu u Poljoprivredno-savetodavnoj i stručnoj službi u Kolarima.

*Foto N.Živanović

STUŠTILO SE KAO DA JE APOKALIPSA

SNAŽNO nevreme, praćeno olujnim vetrom i gradom malo manjim od teniske loptice, protutnjalo je u utorak po podne studeničkim, ušćanskim i rudnjanskim krajem, udaljenim od Kraljeva sedamdesetak i više kilometara, pričinivši značajnu materijalnu štetu.

Grad, kakav ni najstariji meštani ne pamte, u selu Dolac, u studeničkom kraju, u kojem je samo pre nekoliko dana požar progutao 50 hektara borove šume, gotovo potpuno je uništio plastenike, bašte, voćnjake, zasade malina, kukuruza i krompira, teško opštetio krovove kuća, automobile...

 

- Stuštilo se sa svih strana kao da je apokalipsa. Za samo nekoliko minuta grad mi je potpuno uništio gotovo hektar malinjaka i voćnjaka. I moj komšija je isto prošao. Šteta je totalna, a obojica živimo od poljoprivredne penzijice od po 12.000 dinara - kaže za "Novosti" Radoljub Bačkulja, meštanin Dolca. - Stradao mi je i crep na kući, a u nedavnom požaru izgoreo mi je zabran. Poterala nas muka i nesreća...

U studeničkom kraju za kratko vreme sručilo se čak oko 40 litara vode po kvadratnom metru. To je pokrenulo bujice, koje su teško oštetile lokalne puteve, pa je prilaz do pojedinih domaćinstava gotovo nemoguć.

- Put praktično i ne postoji više. Odsečeni smo dok nadležne službe ne reaguju - dodaje Bačkulja.

 

Slično je bilo i u okolnim selima, kao i selima susednog rudnjanskog i ušćanskog kraja. U selu Polumir, nedaleko od rudarske varošice Ušće, u Ibarskoj klisuri, uprkos dejstvovanju protivgradne odbrane, padao je grad veličine lešnika.

Snažno nevreme, praćeno gradom veličine klikera, nije zaobišlo ni Vrnjačku Banju i okolinu. Kanalizacija nije mogla odjednom da primi kišnicu, pa su pojedini, niži, delovi Banje bili pola metra pod vodom. Osim toga, u vrnjačkim selima Gračac, Vraneši i Novo Selo mnogim domaćinstvima stradali su zasadi jagoda i borovnica. A kolika je šteta, kažu meštani, moći će precizno da se utvrdi tek kada se očiste velike količine nanetog blata.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top