BalkansPress

Dobro došli!

Carinici su danas na prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja 68 akvarijumskih ribica, među kojima je osam primeraka zaštićene vrste slatkovodnih raža "Potamotrygon Motoro".

Prekršaj je otkriven kada je kasno noćas na red za ulaznu kontrolu pristigao automobil opel zafira pančevačke registracije, kojim je petoro državljana Srbije putovalo iz Zlina u Češkoj ka Pančevu, saopstila je Uprava carine.

PROČITAJTE: Cela Srbija priča o ovom SNIMKU: Komšinica parkirala “JUGO”, a onda je on uzeo stvar u svoje ruke (VIDEO) 

 

Detaljnom kontrolom u prtljažnom prostoru automobila ispod torbi sa ličnim stvarima pronađeno je pet termo-kutija od stiropora, u kojima su se nalazile kese napunjene vodom, sa ukupno 68 živih primeraka akvarijumskih ribica.

Među njima je pronađeno osam primeraka ugrožene vrste slatkovodnih raža "Potamotrygon Motoro", zaštićenih CITES konvencijom.

Preostale akvarijumske ribice pripadaju vrsti "Pseudotropheus Zebra", poznatijoj kao "Afrički ciklid".

Protiv 42-godišnjeg Pančevca, vozača automobila, pokrenut je prekršajni postupak, a zaplenjene ribice zbrinute su u zoološkom vrtu na Paliću.

Motoro raža, čije je držanje u našoj zemlji zabranjeno, u prirodi nastanjuje reke Južne Amerike, Amazon i Orinoko i može da naraste od 15-20 sm, pa do jednog metra.

Zbog otrova na kaudalnom peraju domicilno stanovništvo ih smatra prilično opasnim, posebno što su sklone da se ukopavaju u pesak, gde ljudi mogu da ih nagaze.

Scroll to top