Kad god je aktuelan neki virus na društvenim mrežama počinju da kruže fotografije uz opis da potiču sa Klinike za infektivne i tropske bolestiu Kliničkom centru Srbije.

Dok neke jesu zaista potekle iz ove zdravstvene ustanove, većina njih nije,a i one koje jesu, nastale su pre četiri ili pet godina.

PROČITAJTE: CELA PLANETA BIĆE ZARAŽENA KORONA VIRUSOM! Poznato je kad pandemija dolazi

Poslednje u nizu, fotografije koje navodno potiču iz ove ustanove deljene su na internetu početkom februara uz komentar "evo kako smo spremni za koronavirus".

Na njima je pet fotografija, međutim, samo dve su iz Infektivne klinike, a u prilog tome govori visina plafona u bolesničkim sobama, kao i raspored vrata i prozora.

Direktor Klinike docent dr Goran Stevanović kaže za Telegraf.rs da većina fotografija koja se plasira na internetu nije sa ove Klinike.

 

 - Na internetu se može naci veliki broj fotografija oronulih zidova, prostorija i zgrada koje se pripisuju Klinici za infektvne i tropske bolesti. Veliki broj njih ne prikazuje prostorije Klinike te ih možemo slobodno nazvati zlonamrnim dezinformacijama.

One koje prikazuju naše prostorije uglavnom prikazuju stanje kakvo je bilo. Veliki deo tih prostorija je u prethodnom veremenskom periodu renoviran i sređen, sredstvima Kliničkog Centra Srbije, ali i donacijama.

 

Ono što do sada nije sređeno biće urađeno u toku sanacije koja je počela, tako da neće više biti osnova da se ovakve fotografije nalaze bilo gde sem u istorijskim arhivama - kaže docent dr Goran Stevanović.

*Foto: Nikola Tomić

Redakcija Telegrafa.rs posetila je Infektivnu kliniku. Ispostavilo se da bolesnička soba (slika 1) koja je prikazana na šerovanim fotografijama uopšte ne pripada njoj.

   

U prilog tome "govore" plafoni koji su na podeljenoj fotografiji visoki 2 metra i 20 centimetara, dok su na Infektivnoj klinici u svakoj prostoriji 3 metra.  

*Foto: Nikola Tomić

Klinici ne pripada ni prostor sa fotografije na kojoj je prikazana spoljašnje popucale stolarija, oronulog i buđavog zida, sa lavorom ispred. Takav raspored prozora i vrata ne postoji ni na jednom odeljenju, ni u jednoj zgradi ove klinike.

 

Što se tiče slike na kojoj su dve crvene stolice, to jeste prostor Klinike. To je bila svlačionica za studente. Ona je srušena sada u toku sanacije, a stolice su sklonjene još pre godinu dana.

*Foto: Nikola Tomić

Na nekim fotografijama koje se sada vrte su bolesnička kupatila i toaleti iz 2014. i 2015. godine, međutim, ona su već 2016. godine bila u potpunosti sanirana.

 

Na internetu konstantno kruži i fotografija na kojoj se s leđa vidi direktor kako ulazi u jedan ulaz.

*Foto: Nikola Tomić

Taj ulaz jeste takav kakav jeste, ali on će uskoro biti srušen i sređen, takođe, u toku sanacije cele klinike.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top