BalkansPress

Dobro došli!

Nova bolest, od koje je preminulo najmanje šestoro, uznemirila svet, a s Kineskom novom godinom treba očekivati povećan broj turista iz te zemlje u Srbiju.

 PROČITAJTE: IGOR JURIĆ OBJAVIO ŠTO NIKO NIJE SMEO: Ako mi se nešto desi, oni će fotografije pustiti u javnost! NISAM JEDINI S DOKAZIMA

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je juče da se novi koronavirus, koji je do sada usmrtio najmanje šest i zarazio nekoliko stotina osoba u Kini, u narednom periodu može proširiti i na druge zemlje u svetu.

Opasnost od ovog virusa, koji može biti smrtonosan, kako kažu stručnjaci, preti i Srbiji, koju godišnje poseti čak oko 150.000 Kineza, dok ovde živi oko 15.000 njih i u februaru će mnogi ići kući za Kinesku novu godinu.

 

Posebno zabrinjava to što veliki broj njih dolazi u Srbiju baš u periodu oko Kineske nove godine, koja se proslavlja 25. februara, a koja se prigodnim manifestacijama obeležava i u Beogradu.

- Više slučajeva treba očekivati u drugim delovima Kine i verovatno drugim zemljama u narednim danima - upozorio je juče Tarik Jašarević, portparol SZO, a ova organizacija najavila je za danas i sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve kako bi se procenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

*Foto: Zorana Jevtić

Do zaraze je prvobitno došlo u kineskom gradu Vuhanu, a kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je juče da se prenosi sa osobe na osobu, te da je najmanje 15 medicinskih radnika zaraženo virusom. Jedan slučaj zaraze zabeležen je u Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu. Mnoge zemlje širom sveta, među kojima su i SAD, Japan, Australija, preduzele su nakon ovoga pojačane mere kontrole na aerodromima.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će kontrola na graničnim prelazima biti pojačana.

- Zasad u našoj zemlji nema mesta za paniku, ali to ne znači da treba da se opustimo. Mi ćemo, i dok ne stignu zvanične preporuke SZO, pojačati nadzor i kontrolu na graničnim prelazima - rekao je Lončar, apelujući ipak na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu bez preke potrebe ne idu u područja gde se pojavio koronavirus.

Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da se lako može desiti da ovaj virus, koji pre svega napada pluća i respiratorne organe, dođe i u Srbiju.

- Stručnjaci kažu da se bolesti prenose brzinom najbržeg transportnog sredstva. To znači da se zahvaljujući avionima možemo naći u bilo kom delu sveta za nekoliko sati ili jedan dan, a samim tim tako se brzo može širiti i zaraza.

U Srbiju dolazi veliki broj Kineza i svakako ne bi bilo iznenađujuće da se taj virus pojavi i kod nas - kaže Radovanović i dodaje da širenje virusa ne mogu u potpunosti sprečiti ni termovizijske kamere koje se postavljaju na aerodromima, jer period inkubacije obično traje pet dana, te se može desiti da se simptomi nisu ni ispoljili.

KAKO SE ČUVATI

- Izbegavajte boravak u prostorijama se većim brojem ljudi

- Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije

- Održavajte redovnu higijenu ruku

- Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju bilo kakve znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate lekaru

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

 

Scroll to top