BalkansPress

Dobro došli!

Dečak, koji je nađen u selu Bukovska kod Kučeva zbrinut je odeljenju Neonatologije u požarevačkoj bolnici i dobio je visoku ocenu lekara, a imao je pupčanu vrpcu na sebi.

PROČITAJTE: BEBA NAĐENA KOD KUČEVA DAN POSLE JOVANJDANA: Dečak je bio u pletenoj korpi pored puta

Promrzlo muško novorođenče, staro svega tri sata, sa pupčanom vrpcom, pronađeno je pored puta, kod kontejnera, u selu Bukovska kod Kučeva. Ovog dečačića je sigurne smrti i smrzavanja spasila porodica Žurkić, u blizini čije kuće je mališan i ostavljen!

Kako saznajemo, beba je ostavljena pored puta u ovom selu, tačnije zaseoku Ponore, u pletenoj korpi umotana u plavo ćebe.

- Beba je dobro, malo je promrzla i nema povrede. Nalazi se na neonatologiji u požarevačkoj bolnici i dobila je visoku ocenu lekara, dete je imalo pupčanu vrpcu na sebi. Policija vodi istragu i traga za majkom. Ovo novorođenče ostavljeno je i spakovano na isti način kao i ono pre godinu dana kod Crljenca. I tada je bila reč o tek rođenom dečaku kojem ni pupčana vrpca nije bila podvezana kako treba - otkrio je naš izvor.

 

Ostavljeno novorođenče pronašli su meštani, sin i otac, Bratislav i Brane Žurkić, a jedan od njih u razgovoru za Kurir rekao je da su odmah po saznanju kontaktirali policiju i Dom zdravlja Kučevo.

- Blizu moje kuće je ostavljena beba, pored puta u korpi. Nisam čuo plač, izgledalo je kao da je ostavljeno neko smeće pa smo otišli da proverimo šta je u pitanju i videli smo bebu u korpi. Bila je uvijena u ćebe i videlo se da dete daje znake života. Nemam pojma ko bi mogao tu ostaviti bebu. Naravno da sam se šokirao i uplašio kad sam video da je beba ostavljena, ko ne bi? - ispričao je Žurkić i dodao:

- Rekao sam hvala bogu što je živa!

*FOTO: ČITALAC KURIRA

Korpu, ni ne sluteći da je unutra novorođenče, videla je pre svih meštanka Violeta Paunović.

- Vozila sam decu u školu oko sedam ujutru i videla sam korpu pored puta sa plavim ćebetom, ne znajući da je tu beba... Ljudi čija je kuća u blizini su prijavili policiji. Meni ni na kraj pameti nije bilo da je neko ostavio dete, kad sam kasnije saznala da je beba, pokajala sam se što nisam zaustavila auto da pogledam - rekla je Paunovićeva za Kurir, koja je dala izjavu i u policiji. Vlasta Milić, tehničar Doma zdravlja Kučevo, koji živi u blizini, čim je čuo za slučaj krenuo je na lice mesta.

- Pošto je stigla prijava u DZ, kolege su me zvale i odmah sam seo u auto i krenuo sa komšinicom. Bebu su našli Brane i Bratislav Žurkić, sva sreća našli su je pre kerova kojih ima dosta. S njima nisam ni stigao da pričam, beba je gukala i davala znake života i odmah smo krenuli u DZ. Lekari su ga prozvali Srećko - ispričao je Vlasta za naš list.

PROČITAJTE: OBDUKCIJA MOG DETETA JE URAĐENA, A TELA NIGDE! Ovaj otac otkrio način kako se u Srbiji ZATAŠKAVA KRAĐA DECE (FOTO)

Meštani za Kurir kažu da se pitaju ko je ostavio tek rođeno dete i da ne veruju da je neka žena iz njihovog sela bila trudna, oni veruju da je to uradio neko iz okolnih sela.

Beba je iz DZ Kučevo prevezena u požarevačku bolnicu, a ustanovljeno je da je da je dečak rođen u terminu i težak 2,6 kilograma.

- Opšte stanje bebe je dobro, funkcije su vitalne. Ustanovljena je blaga hipotermija (snižena temperatura) i blaga cijanoza (crvenilo ekstremiteta), što je posledica hladnoće - rekao je za RTS Danko Nikolić v. d. direktora Opšte bolnice Požarevac.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, M.Branković, J.Ivić)

Scroll to top