BalkansPress

Dobro došli!

Vladimir Čičarević, otac nestalog deteta i predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, dobio je, kako kaže, najpotresniji odgovor do sada, i to od Instituta za patologiju medicinskog fakulteta u Beogradu.

Od istog ovog Instituta tražio je godinama unazad da mu odgovore na pitanuje šta je s telom njegovog deteta koje je rođeno mrtvo, a kome je rađena obdukcija.

PROČITAJTE: BEBA NAĐENA KOD KUČEVA DAN POSLE JOVANJDANA: Dečak je bio u pletenoj korpi pored puta

 

- Godinama radim na mnogim slučajevima preminulih beba za koje se sumnja da im je smrt lažirana u porodilištima, kao i na svom ličnom slučaju. Godinama unazad pokušavam od Instituta za patologijuda dobijem informaciju gde je telo mog deteta - priča Čičarević za Espreso.rs i nastavlja:

- Nakon što sam se žalio Zdravstvenoj inspekciji i nakon dva inspekcijska nadzora i nekoliko dopisa načelniku zdravstvene inspekcije, dana 04.11.2019. godine, dobijam dopis od Instituta za patologiju da ne poseduju informaciju o sudbini tela mog deteta, a oni su ti koji su izvršili obdukciju. 

*foto: Filip Plavčić

Tokom 2019. godine Zdravstvena inspekcija je ustanovila da postoje i parafinski blokovi, odnosno male plastične kutije u kojima se nalaze tkiva preminulih beba kao biološki uzrok i preliv sa parafinom. Skladište se u arhivi patologije zbog potrebe biološkog istraživanja. 

 

Na lični zahtev, kako priča Vladimir Čičarević, preuzeo je parafinske blokove i odneo u laboratoriju u Zagrebu. Zaključak koji mu je saopštio patolog ukazivao je na jezivu činjenicu, no on kako kaže nije bio iznenađen, jer njegov slučaj nije prvi ovakav slučaj. 

*foto: Filip Plavčić

- Pre par meseci sam preuzeo parafinske blokove sa Instituta za patologiju, seo u auto i uputio se u Zagreb u međunarodnu laboratoriju da mi izvuku DNK uzorak koji bi se uporedio sa mojim DNK uzorkom, kao i uzorkom moje bivše supruge. Inače, to je jedna od najpouzdanijih laboratorija u kojoj i pored nekoliko pokušaja nisu mogli da izvuku DNK zapis. Posle nedelju dana pozvao me patolog i rekao mi "Gospodine Vladimire, moje kolege i ja smo nekoliko puta pokušali da izvučemo iz nekoliko uzoraka tkiva DNK zapis, ali nismo uspeli jer su uzorci kontaminirani. Ne bih da prejudiciram i unapred dajem svoje mišljenje o ovome, ali shodno vašem radu i angažovanju, jer vas poznajem iz medija i pratim ovu temu, daću sebi slobodu da vam kažem da otvoreno sumnjam da je svih sedamnaest uzoraka koje ste nam dostavili neko namerno kontaminirao. Vidi se da su prepakivani, a i plastične kutijice u kojima se nalaze tkiva ne pripadaju 2003. godine, jer taj model nijebio proizveden tada. Mi znamo kako se uzimaju i skladište uzorci. Jedino onaj ko je hteo namerno da ne dobijete adekvatan DNK uzorak kontaminirao je uzorke." Ne znam što nisam bio iznenađen, ali simptomatično je da je još deset porodica u Srbiji preuzelo parafinske blokove i niko nije mogao da dobije izveden DNK. Ovo samo opravdava moje dugogodišnje sumnje da iza ovog kriminala ipak stoje državne strukture - priča on potreseno, dodajući kako se "radi o vrlo veštoj manipulaciji institucija, jer mnoge procedure nisu konkretno regulisane zakonima ili pravilnikom." Mnogi građani, prema njegovim rečima, imaju problem da povežu nadležnost pojedinih ustanova.

 

- Kako sve to funkcioniše?! Konkretno kada je Beograd u pitanju, uzimam moj slučaj za primer. Beba je preminula u GAK-u Narodni Front. Front je dužan da pozove JKP Pogrebne usluge da svojim vozilom preuzme leš bebe, kada ga preuzme prebacuje ga na Institut za patologiju radi obdukcije. Kada Institu uradi obdukciju, poziva opet JKP Pogrebne usluge da preuzme leš bebe i odveze u kapelu u Kliničkog centra Srbije iz koje opet njihovo vozilo prevozi dete do grobnog mesta. Na moj zahtev da mi JKP Pogrebne usluge izda potvrdu o tome da je moje dete sahranjeno, dobio sam potvrdu da moje dete nikada nije ni došlo do groblja. Dakle, u mom slučaju beba je dovezena na Institut za patologiju gde je urađena obdukcija, ali tela deteta nema. Postavlja se pitanje šta je Institut uradio sa telom mog deteta, kada ni mene, ni moju tadašnju suprugu niko nije pitao da li hoćemo da preuzmemo leš bebe kako bismo je sahranili ili da li to želimo da dozvolimo državi - priča Čičarević za Espreso.rs.

*foto: Filip Plavčić

Sumnja, kako kaže, da se radi o tome da je u pitanju konfuzija sa nejasnim procedurama da li je "mrtvo rođena beba" patoanatomski otpad, odnosno da se odlaže u istu kesu sa odstranjenim delovima tela. Dokaz je možda u dokumentu koji sam dobio u GAK-u pod imenom "Predmet - zahtev za preuzimanje i kremaciju odstranjenih delova tela". 

<p>Na lični zahtev, kako priča Vladimir Čičarević, preuzeo je parafinske blokove i odneo u laboratoriju u Zagrebu</p>

*FOTO: Privatna arhiva

<p>Na lični zahtev, kako priča Vladimir Čičarević, preuzeo je parafinske blokove i odneo u laboratoriju u Zagrebu</p>

*FOTO: Privatna arhiva

 

<p>Na lični zahtev, kako priča Vladimir Čičarević, preuzeo je parafinske blokove i odneo u laboratoriju u Zagrebu</p>

*FOTO: Privatna arhiva

 

<p>Na lični zahtev, kako priča Vladimir Čičarević, preuzeo je parafinske blokove i odneo u laboratoriju u Zagrebu</p>

*FOTO: Privatna arhiva

Na zahtev tadašnje načelnice Zdravstvene inspekcije Dane Mihajlović, svedoči Čičarević, sazvan je sastank 03. jula 2003. godine u prostorijama JKP-a na kome su prisustvovali predstavnici svih porodilišta iz Beograda, Instituta za neonatologiju, Sudska medicina, JKP, Etički odbor srpskog lekarskog društva, Srpsko lekarsko društvo, Sekretarijat za zdravstvo i komunalnu i stambenu delatnost, na kome je Mihajlović predočila problem vezan za regulisanje odlaganja patoanatomskog otpada, zatim mrtvorođenih beba (obzirom da se sahranjivanje vrši kao kod patoanatomskog otpada), kao i preuzimanje preminulih beba za kremaciju. 

 

Donesenu su tačke za koje, kako kaže Čičarević, ne zna jer državni organi o istim ćute. Da li su one prihvaćene i uvrštene u neki zakon, podzakonski akt ili pravilnik, obzirom da se u praksi dešavaju stvari suprotne zaključcima sa tog sastanka.  

Procedura koja bi trebala da usledi sa nepoznatim bebama i dalje je neutvrđena i nepoznanica, a Čičarević ističe kako se "radi o jednoj nebulozi da se beba koja je na primer u devetom mesecu svog života umrla pre samog rođenja kao i beba koja je umrla nakon nekoliko minuta posle rođenja stavljaju u dve različite procedure, odnosno da je beba koja je rođena mrtva stavlja u patoanatomski otpad, a beba koja je umrla nakon rođenja sahranjuju ili kremira što je opet isto. 

Takođe, tvrdi sagovornik, u pitanju se dovodi još jedna stavka, a to je da zakonom opet nije propisano da li roditelji mogu ili ne mogu da preuzmu bebu na sahranjivanje. 

*foto: Filip Plavčić

- Poslednji slučaj Davida i Džesike nam je ukazao na to da je razlog odbijanja bolnice Petrovca na Mlavi da preda dete na sahranjivanje, to što je dete u devetom mesecu svog života "rođena mrtva"! Jer, po rečima načelnika patologije u Požarevcu gde je rađena obdukcija bebe koja je rođena mrtva po njima je još uvek fetus - zaključuje Čičarević za Espreso.rs.

(BalkansPress / Izvor: Espreso)

Scroll to top