BalkansPress

Dobro došli!

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA upozorio je danas da se droga poznata kao "krokodil" nalazi na ulicama Srbije i istakao da je veća edukacija ne samo dece već i roditelja i nastavnog osoblja najbolji vid prevencije u borbi protiv narkomanije.

U saopštenju, Centar DBA podseća da je nedavno šesnaestogodišnjakinja koja se predozirala "krokodilom" spasena od smrti zahvaljujući brzoj reakciji lekara iz Surdulice i Vranja, dok u Odžacima doktori nisu mogli ništa da učine da spasu devojčicu (17) koja se predozirala tom vrstom opijata.

PROČITAJTE: ZLOČIN KOJI JE SVE ŠOKIRAO! 40 GODINA ROBIJE ZA ĆERKU POLITIČARA: Optužnica za ubistvo bake (80) u Zemunu! Isekla je, spalila i bacila u kontejner

Upozoravaju da je "krokodil" ili, medicinski, desomorfin, veoma opasna droga, koja je nekoliko puta jeftiniji od kokaina, a dolazi iz "domaće radinosti" mešanjem kodeina, benzina, razređivača i hlorovodonične kiseline.

 

"Unošenjem u organizam, dolazi do raspadanja tkiva. Životni vek onih koji se navuku na ovaj supstitut kokaina nije duži od dve godine. Ukoliko neko i uspe da se skine sa 'krokodila', često ostaje sa posledicama unakaženosti zbog dejstva ove droge", navodi Centar DBA.

Ističu da mladi sve češće imaju kontakt s drogama iako je veći deo njih upućen u njihovu štetnost, a na to se odlučuju, kako navode, iz dva razloga - zanima ih dejstvo ili ih pritiska društvo.

Centar DBA navodi i da se neretko dešava da se "navuku" na određenu drogu, a da roditelji to ne primete na vreme.

Smatraju da policija svoj posao poslednjih nekoliko godina radi odlično, a da o tome govore i rezultati koje postižu čime pokazuju da je država odlučna da se obračuna sa narko dilerima i kartelima.

"Samo u prošloj godini zaplenjeno je skoro 7,5 tona narkotika. Sklanjanjem droga sa ulice, zadaje se jak udar narko kartelima jer im se na taj način uskraćuje i mogućnost daljeg regrutovanja novih dilera", navodi se u saopštenju.

Međutim, smatraju da ono što dodatno nedostaje u borbi protiv narkomanije jeste prevencija, dodajući da se malo radi na prevenciji iako je MUP pre nekoliko godina uveo i edukacije po školama.

"Centar DBA smatra da pored dece, treba da edukujemo i roditelje i nastavno osoblje. Što više edukacija, tribina, aktivnije uključivanje srednjoškolaca, roditelja i nastavnog osoblja, najbolji je vid borbe protiv narkomanije koje mi kao društvo možemo da iznesemo i pomognemo omladini, ali i policiji u njihovom radu", zaključak je Centra.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, Tanjug)

Scroll to top