BalkansPress

Dobro došli!

Stanovnici četiri sela Levosoje, Ljiljance, Žuželjica i Božinjevac iz bujanovačke opštine obratili su se načelniku policijske stanice u ovom gradu Goranu Saviću molbom da im nadležni organi „pomognu u rešavanju problema do kojih je došlo usled povećanja broja migranata na ovoj teritoriji“.

Stanovnici ovih sela u kojima žive isključivo Srbi u pismu navode da će „ukoliko se ne preduzme nešto na zaštiti ljudi i imovine oni biti prinuđeni da sami organizuju straže“.

PROČITAJTE: „Zar niko nema šipku ili bejzbol palicu?“: Snimak migranta koji divlja u Obrenovcu uzburkao Srbiju (VIDEO)

Ovo je prvi slučaj da se građani sa juga Srbije na ovaj način obraćaju policiji tražeći pojačani nadzor kada su u pitanju migranti.

Policiji skreću pažnju da je najgora situacija u selu Božinjevac gde su migranti nekoliko puta pokušali da ukradu kola meštana.

 

„Nepoznata lica ulaze u pomoćne zgrade u selu, napadaju i kradu kućne ljubimce i čak sakupljaju oprani veš sa žica“, navodi se u pismu. U selu Žuželjica je registrovan slučaj da je grupa migranata u alkoholisanom stanju ulazila u dvorišta kuća u potrazi za hranom i odećom.

„Deca i žene ne mogu da se kreću slobodno putevima naših mesnih zajednica zbog čestih dobacivanja kada se susretnu sa grupom raseljenih lica ili kada prođu pored prihvatnog kampa u bivšoj fabrici „Svetlost“. Često se kreću lokalnim putevima prema Ljiljancu, Žuželjici i Levosoju bez pravog razloga za to, osim u potrazi za švercerima koji bi trebalo da ih prevezu ka Beogradu i dalje“, piše u pismu.

Građani obaveštavaju policiju da su „migranti porušili zaštitnu ogradu na autoputu, gde su ušli u magacinski prostor Železničke stanice Bujanovac i zapalili vatru u zgradi, dok je reakcija nadležnih izostala“.

– Ponašaju se bahato i bezobrazno prema meštanima i pored navedenih, ima još puno primera njihovog neprimerenog ponašanja. Stanovništvo je opravdano uznemireno jer im se ograničava i urušava sloboda kretanja i bezbednost, naročito dece – kažu za Danas stanovnici Levosoja, koji i dalje čekaju na odgovor nadležnih organa.

Predsednici Saveta mesne zajednice četiri sela koji su zajednički potpisali apel policiji, navode da u aktuelnoj situaciji „nema nikakve averzije ili mržnje prema ljudima druge veroispovesti, kao i da postoji razumevanje za njihove muke i patnje, ali i da meštani ovih sela, samo žele da zaštite svoje porodice, imovinu i slobodu kretanja“.

U prihvatnim centrima u Preševu, Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu trenutno boravi više od dve hiljade migranata mahom iz Avganistana i Sirije.

 

Najveći broj njih su žene i deca, kojima je nadležni komesarijat obezbedio adekvatne uslove za prezimljavanje.

Istovremeno uvećan je i broj ilegalnih prelazaka državne granice kod Preševa u Miratovačkom polju, odakle iz pravca Severne Makedonije stižu nove grupe migranata želeći da što pre stignu u neku od zemalja EU.

U višegodišnjoj migrantskoj krizi ovim delom balkanske trase u Srbiju je ušao najveći broj migranata.

Pojačani nadzor granice

Pogranična policija na jugu Srbije uz podršku kolega iz zemalja EU odavno vrši pojačani nadzor granice između Srbije i Severne Makedonije, ali uprkos tome broj migranata se ne smanjuje, čak je povećan i trend većeg dolaska tokom zimskih meseci.

Otkriveno 12 migranata u vozu

Na carinskom punktu železničke stanice u selu Ristovac carinici su u jednom od vagona kompoziciji teretnog voza koji je iz Atine išao ka Slovačkoj otkrili 12 migranata iz Avganistana koji su bili sakriveni između kutija u kojima se prevozila informaciona tehnologija. Do detaljnog pregleda voza došlo je nakon što su carinici otkrili da je na jednom od vagona u kome su pronađeni migranti oštećena zaštitna plomba“.

(BalkansPress / Izvor: Danas.rs)

Scroll to top