BalkansPress

Dobro došli!

Težak incident dogodio se u vrtiću “Oraščić”, u Ulici Vidikovački venac 79 u Rakovici, kada je roditelj jednog deteta udario vaspitačicu zbog čega ga je kasnije privela policija.

PROČITAJTE: UPOZORENJE SEIZMOLOGA: Ovaj grad je već sutra na udaru novog zemljotresa! Biće još potresa na Balkanu

"Tukao me je na poslu roditelj jer mu dete nije primljeno na ceo dan nego na šest sati, vaspitač sam sa 37 godina radnog staža, molim za pomoć", napisala je napadnuta vaspitačica na društvenim mrežama.

  

Da se ovaj incident pre dve nedelje dogodio, potvrdili su nam iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Vrtić "Oraščić" u Rakovici *Foto: Google Maps / Screenshot

- Obavešteni smo o incidentu u vrtiću u Rakovici istog dana kada se on dogodio. Vaspitači u Beogradu se bave jednim od najodgovornijih poslova u gradu i apsolutno nema nikakvog opravdanja za ovakvu ili bilo kakvu vrstu nasilja prema njima. U beogradskim vrtićima bezbednost dece je prioritet, ali i bezbednost onih koji o njima brinu i neprihvatljivo je da se bilo ko na taj način odnosi prema njima. Slučaj je prijavljen policiji i verujemo da ce nadležni organi uraditi svoj deo posla, a nasilnik biti najstrože kažnjen - rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

   

Napadnuta vaspitačica se, kako saznajemo, od incidenta nalazi na bolovanju.

- Mi smo, kao ustanova, uradili sve što je trebalo da se uradi. Bili smo tu uz koleginicu. Ja sam otišla do ustanove odmah nakon incidenta. Tu su bili i psiholozi i rukovodioci. Sve što je bilo potrebno u tom momentu, u ljudskom i zakonskom smislu, mi smo odradili. Vaspitačica se nalazi na bolovanju od tada - rekla je Radmila Aranđelović, direktorka PU “Rakovica”, za portal “direktno.rs”.

Jedna od molbi vaspitačice *Foto: Facebook

Posle incidenta policija je došla u vrtić “Oraščić”, obavila razgovor sa zaposlenima, a povodom ovog slučaja oglasili su se i sindikati.

Slavko Gak: Nulta tolerancija za sve vidove nasilja *Foto: Milan Ilić / RAS Srbija

“Nažalost, nije retkost da su zaposleni u predškoslkim ustanovama izloženi napadima i smatramo da čitavo društvo treba da doprinese da se podigne nivo bezbednosti zaposlenih koji se bave vaspitno-obrazovnim radom, naročito što su deca svedoci (uvođenja panik tastera, status službenog lica). Nakon saznanja o incidentu sindikat je kontaktirao koleginicu i ponudio joj pravno-psihološku podršku, kao i direktora ustanove od kojeg smo saznali da su sve procedure propisane zakonom sprovedene”, stoji u saopštenju Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

NA METI NASTAVNICI, LEKARI...

Prethodnih godina bilo je manjih ili većih incidenata u beogradskim predškolskim ustanovama, ali se ovakav slučaj stvarno ne pamti. Na drugoj strani, bilo je više napada na nastavnike po školama, lekare u bolnicama i domovima zdravlja...

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top