BalkansPress

Dobro došli!

Uvoz vozila sa Evro 3 motorima će, prema najavama države, biti zabranjen do kraja 2020. godine, a od polovine 2021. čak oko milion vozila u Srbiji možda neće moći da prođe tehnički pregled zbog emsije štetnih gasova

Takođe, još nije razjašnjeno kako će se tretirati stariji automobili sa benzinskim motorima koji imaju ugrađen plin.

 PROČITAJTE: UNESKO ŠTITI, ALBANCI I DALJE KRADU I PALE: Koliko je ostalo od 1.300 srpskih manastira i crkava na Kosovu?

Stručnjaci kažu da kada budu stroži uslovi po pitanju merenja izduvnih gasova da većina motora Evro 3 neće proći, ali i ni pojedini motori višeg standarda, u zavisnosti od njihovog stanja.Pravilnik o podeli motornih i prikljucnih vozila i njihovoj tehničkoj ispravnosti predviđa od 5. jula 2021. strožu kontrolu emsije štetnih gasova.

 

Svaki četvrti polovanjak koji se uveze u Srbiju ima motor Evro 3 standarda, kaže za Tanjug direktor Centra za motorna vozila u AMS S-u Milan Božić, ali dodaje da iz godine u godinu njihov udeo pada u uvozu pada "jer se pre par godina uvozilo i više od 50 odsto takvih vozila".

"Očekujemo da će njihov udeo u uvozu vrlo brzo dodatno da padne, bez obzira na ovu zabranu koja se najavljuje", kaže on i upozorava da će veći problem imati vozila tog i nižeg ekološkog standarda koja su u Srbiji već registrovana.

"Većina tih vozila neće moći da prođe tehnički pregled, a naročito vozila sa kojih su skinuti katalizatori ili DPF filter sa dizela", kaže on.

*Foto: Nemanja Pančić

Problem tehničkog pregleda polovinom 2021. godine rešavaće se ili vraćanjem katalizatora, retrofitingom vozila odnosno čišćenjem motora kako bi prošao tehnički pregled, što se radi u nekim državama EU.

"Ali, to je skupo i najčešće će biti skuplje od samog vozila - tako da se to većini građana najverovatnije neće isplatiti", kaže Božić i dodaje da će za takva vozila "kraj priče" biti na otpadu i u reciklaži.

Prosečna starost putničkih automobila u Srbiji je preko 18 godina, a stariji su nam teretnjaci i autobusi, dok je prosek starosti traktora preko 30 godina, a i njih će limitirati emisija izduvnih gasova od 2021. godine.

"Šta će biti sa kamionima i autobusima, to je posebna priča, i još uvek se ne zna da li će se malo reterirati (odstupiti) od Pravilnika - mislim da neće, a to znači da će prevoznici biti u velikom problemu", smatra Božić.

 

U periodu prilagođavanja koji sledi iz AMS S savetuju kupce polovanjaka u Srbiji da posebno obrate pažnju da li imaju katalizatore, jer postoje uvoznici koji ih skidaju da bi preko pleminitih metala koji su u njima ostvarili laku zaradu.

Za nedavni period zagađenog vazduha u gradovima Srbije ključni krivac je saobraćaj odnosno vozila čiji su motori sa Evro 3 standardom, a ministar zaštite životne sredina Goran Trivan kaže da se radi na zabrani uvoza ovakvih vozila.

"Mislimo da je to jako važno za zdravlje naše nacije i siguran sam kada dođe trenutak, kada se svi administrativni poslovi obave, da tek od sledeće godine možemo razmišljati kada bi smo mogli to zaista i da uradimo", rekao je Trivan u izjavi za Tanjug.

On je dodao da "kakve god mere da budu donošene niko neće zabraniti našim građanima koji već poseduju automobile sa Evro 3 motorima da ih voze".

Trivan je naglasio i da se u Srbiji "preko 6.000 života godišnje izgubi zbog lošeg kvaliteta vazduha".

*Foto: Beta / Ilustracija

"Razmišljamo da sprečimo uvoz Evro 3 iz Evrope jer oni to izbacuju, a izbacuju ih, jer ne žele da udišu vazduh koji je potpuno toksičan, a mi se pretvaramo u groblje tih najgorih automobila pošto emituju najgore mogući vazduh za naše zdravlje", kaže on.

Kako ističe to nije priča o socijalnoj politici, nego o pitanju zdravlja ljudi. "Nema nikakve velike finansijske razlike da li ćete kupiti Evro 3 ili Evro 4 automobil, a značajna je razlika u tome koji se gasovi emituju", naglasio je on.

Svako vozilo niže ekološke kategorije ubrzo predstavlja opasan otpad, a Trivan objašnjava da Srbija nema kapacitete za preradu tog otpada.

"Za zbrinjavanje tog otpada u inostranstvu upravo u tim zemljama iz kojih uvozimo automobile plaćamo više od 20 miliona evra godišnje", kaže ministar.

Žitelje gradova bi, smatra on, od lošeg kvaliteta vazduha mogle da zaštite i lokalne samouprave i to uvođenjem restriktivnih mera iz svoje nadležnosti - što se u svetu već primenjuje.

"Mogu da ograniče vožnju automobila niže kategorije sa lošijim motorima određenim danima, mogu da podele vozila, pa da naizmenično budu na ulicama", smatra ministar i predlaže angažovanje saobraćajnih inžinjera da saobraćaj bude protočniji "jer se tako manje goriva troši i zagađuje".

Govoreći o primeni odredbi pravilnika o tehničkom pregledu koji će od polovine 2021. godine biti eliminatoran za vozila na osnovu emisije izduvnih gasova, Trivan je ocenio da "imamo dovoljno vremena da se svi pripremimo" i dodao da je teoretski moguće da auto star 20 godina ima prihvatljivu emisiju gasova.

Pojačane subvencije za vozila na električni pogon i hibridna vozila Ministarstvo zaštite životne sredine će tražiti u budžetu za 2020. godinu, rekao je Trivan i ocenio da već ima pomaka, jer je GSP u funkciju stavio električne autobuse, a parking servis ima mere dodatne afirmacije ovakvih vozila.

Direktor Centra za vozila AMŠ Božić, takođe, smatra da bi država trebalo samo da preslika neke uspešne modele subvencija koji postoje u Evropi i ističe da su sva službena vozila u Estoniji na električni pogon, a da se u skandinavskim zemljama kupovina ekološki prihvatljivih vozila štimuliše smanjenjem poreza u iznosu i do 15.000 evra.

 

"Takva vozila imaju besplatno parkiranje, punjenje baterija, ne plaćaju putarinu, mogu da koriste žutu traku, mogu u centar grada gde druga ne mogu", spominje on neke od mere koje bi se mogle primeniti u Srbiji.

U Srbiji je registrovano oko 1,9 miliona automobila.

U Upravi carine rečeno je Tanjugu da je tokom prethodne tri godine došlo do izvesnog rasta uvoza upotrebljavanih vozila u Srbiju: U periodu od 1. januara do 31. oktobra u 2017. uvezeno je 109.011 vozila, a u 2018. godini 121.806 vozila i ove godine u tom periodu 133.835 vozila.

Podatak o Evro 3 standardu se ne unosi u carinsku deklaraciju, jer je to uslov da bi automobil uopšte mogao biti uvezen, pa je nemoguće dati statistiku o tome koliko ih je sa motorima tog standarda do sada uvezeno, kažu u Upravi carine.

Pravo uvoza robe u našu zemlju regulisano je odredbama Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju i pratećim propisima donetim na osnovu njega, dok je sprovođenje odgovarajućeg carinskog postupka nad robom propisano odredbama Carinskog zakona i podzakonskih akata.

Bliži uslovi za uvoz motornih vozila M i N kategorije propisani su odredbama Uredbe o uvozu motornih vozila, a prema klasifikaciji Evropske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UN/ECE), koja je sastavni deo Uredbe.

Navedene kategorije motornih vozila u skladu sa Uredbom mogu se uvoziti u našu zemlju ukoliko ispunjavaju uslove propisane normom Evro 3, a koji su navedeni u članu 4. Uredbe.

Kontrolu ispunjenosti uslova propisanih normom Evro 3 vrši nadležni carinski organ prilikom sprovodenja odgovarajuceg carinskog postupka i to na nacin propisan Uredbom. U situacijama kada carina nije u mogucnosti da na navedeni nacin utvrdi ispunjenost uslova propisane norme Evro 3, kontrolu ispunjenosti tih uslova vrši Agencija za bezbednost saobracaja.

S obzirom na to da prosecna starost vozila nije relevantna pri uvozu automobila, preciznim podatkom ne raspolažemo, ali se sa velikom sigurnošcu može reći da je reč o automobilima starim oko 10 godina, kažu u Upravi carine

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top