BalkansPress

Dobro došli!

Nije počeo da sriče ni prva slova, ostao je bez majčinske topline. Dve i po godine kasnije, na nebu je zagrlio nejakim ručicama majku Sanju, kojoj će se za koji dan pridružiti u ledenom domu na Gradskom groblju Nikoljac u Bijelom Polju. Čim njegovo izmučeno telo dopreme iz Frankfurta gde su lekari pokušali da ga otrgnu od opake bolesti.

Od srede, snom pravednika spava maleni mučenik bjelopoljski Jovan Zejak (9), koga je život tukao sa svih strana. Baš, ono, kao nekakvog diva, a ne krhko, više gladno nego sito dete, kome su lekari u avgustu ove godine kao da Zejacima nije bilo dosta bede i bolesti, dijagnostikovali mijelomonocitnu leukemiju.

PROČITAJTE: Sin Đorđa Balaševića objavio fotografiju oca i otkrio istinu o njegovom zdravstvenom stanju (FOTO)

 

Počela je neravnopravna borba. Otac Tihomir (50), koji se tek počeo oporavljati od gangrene noge i ugrađenih bajpasa, sa primanjima od 131 evra na račun tuđe nege i pomoći, ponovo je pao u postelju. Jovanova sestrica Jelena (13) nije znala ni šta je snašlo, a Jovana su rodbina i "čike u belom" počele da odvoze u podgoričke i bolnice u Beogradu. Lekarski izveštaji su bili sve crnji. Tradicionalno humani Bjelopoljci, i malo i veliko, pokrenuli su akciju "Svi za Jovana". Deca su pevala po ulicama i dvorištima, nastupali su umetnici, folkloraši se veštački smešili publici noseći u grlu knedlu zbog Jovana. Prikupljeno je 42.000 evra, a ni država nije sedela skrštenih ruku. Jovan je krenuo na put, dok se otac Tihomir potajno nadao da će njegov premučeni sin jedinac pobediti bolest.

*Otac Tihomir sa sinom Jovanom i ćerkom Jelenom posle smrti supruge, Foto privatna arhiva

U noći između utorka i srede, nebo je zasuzilo iznad Bijelog Polja. Negde u zoru stigao je glas koga su se svi pribojavali. Bezgrešno dete Jovan od tog trenutka je iznad svog Lima i bjelopoljskog naselja Rasadnik, odakle motri na ubogi dom oca Tihomira i sestre, koji su ga poslednji put poljubli pre dvadesetak dana. Ostala su sećanja i retke slike, posebno one iz bolesničke postelje, bez dečjeg osmeha, sa kojih se čitao njegov bol.

PORUKE

"DEČAČE sneni, spavaj pored svoje majke... Raširi svoja krila, leptiru mali", oprostila se od Jovana, jedna čitateljka "Novosti" na fejsbuk-profilu našeg lista, uz nekoliko suza, koje već dva dana liju niz lica ne samo Bjelopoljaca.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs, M. Sekulović)

Scroll to top