BalkansPress

Dobro došli!

Centralna saveznička proslava Dana primirja u Prvom svetskom ratu održana je danas po tradiciji kod Trijumfalne kapije u Parizu.

Među zastavnicima, uz mnogobrojne francuske trobojke, bile su prisutne i zastave nekoliko zemalja saveznika, među kojima i više zastava Srbije.

PROČITAJTE: Srpskim lepoticama VRTOGLAVO rastu cene! ZEMLJA SKUPLJA NEGO U BEOGRADU! 100.000 evra za ar placa!

 

Mediji prenose da je jednu od njih nosio i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, s kojim se pozdravio i razgovarao francuski predsednik Emanuel Makron.

Obilazeći postrojene zastavnike i rukujući se sa njima, francuski šef države je razmenio nekoliko reči i sa ostalim srpskim zastavnicima koji su, kasnije, svi zajedno, pozvani u Jelisejsku palatu na svečani ručak.

*FOTO: PROFIMEDIA

Emanuel Makron je jutros najpre položio venac na spomenik Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord, da bi se zatim kolima, u pratnji konjice Republikanske garde, popeo Jelisejskim poljima do Trga Šarl de Gol Etoal gde je izvršio smotru postrojenih trupa. Po lošem, kišovitom vremenu, usput ga je pozdravio veći broj okupljenih građana, od kojih su mnogi došli porodično, da obeleže ovaj dan.

Francuski predsednik je zatim položio venac pred Spomenikom neznanom junaku kod Trijumfalne kapije i simbolično obnovio Večnu vatru koja je ovde prvi put zapaljena 11. novembra 1923. godine. Makron je istovremeno odao i počast francuskim vojnicima koji su poginuli u toku proteklih godinu dana u mirovnim misijama.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top