Pojačanje: Vrhunski stručnjaci prof. dr Tomislav Klokočovnik, prof. dr Oto Dapunta i prof. dr Johanes Miler pridružili se našim lekarima.

Trojica vrhunskih kardiohirurga, Slovenac, Austrijanac i Nemac, došli su da žive i operišu u Srbiji!

Prof. dr Tomislav Klokočovnik, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i dosadašnji direktor Kardiovaskularne klinike ljubljanskog Kliničkog centra, prof. dr Oto Dapunt, direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerziteta u Gracu, i prof. dr Johanes Miler iz Berlinskog instituta za srce, kardiohirurg i inženjer elektrotehnike, doneli su nesvakidašnju odluku da se zaposle na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

 

Veliki centar

Prof. dr Tomislav Klokočovnik kaže za Kurir da je došao u elitnu instituciju, u kojoj je za poslednje dve godine urađeno 4.500 operacija na otvorenom srcu.

- Svi koji smo došli ovde videli smo mogućnost da u ovako velikom centru, koji radi toliki broj operacija, prenesemo znanje koje mi već imamo. Time će ova institucija dobiti unapređenje u operacijama koje se još ovde ne rade. Tako smo mi u Ljubljani imali školu minimalne invazivne hirurgije, što znači da tokom operacije ne prerežemo ceo grudni koš, već sa malim rezovima od pet centimetara napravimo iste, ako ne i bolje operacije, a rehabilitacija kod tih pacijenata je lakša - objašnjava ovaj stručnjak i dodaje:

- Ovde u Srbiji radite fantastično operacije mitralnog zaliska. Imate izvanredne hirurge, a mi ćemo pomoći da sve to bude na još višem nivou.

Pozitivna energija

Na pitanje šta je bio motiv da se zaposli u Srbiji, uz smeh kaže da to nisu finansije.

- Stvarno nije razlog finansijske prirode jer mi koji radimo na klinici i bavimo se naukom nikada nismo imali novac kao motiv. Da jeste, onda bih bio bankar. Svi smo zaljubljenici u svoj poziv, ali smo i njegovi taoci. Po ceo dan smo na usluzi, ali to nam ispuni srce! I, to je najbolji poziv na svetu. Drago mi je da sam ovde. Vaši stručnjaci i vaši fakulteti su izvanredni. Nema nikakve razlike između Beograda, Graca i Ljubljane - kaže on i dodaje da je dosad u Institutu operisao 11 pacijenata, koji su dobro.

 

Odgovarajući na pitanje da li mu se sviđa Beograd, prof. dr Klokočovnik kaže:

- Sviđa mi se u Beogradu. Fantastično se osećam, ali previše jedem. Mi odavde, iz Srbije, crpimo humor, energiju i optimizam.

Njegove kolege, profesori Oto Dapunt i dr Johan Miler, imaju skoro istovetne razloge zbog kojih su došli da rade na Dedinju - veliki broj operacija na otvorenom srcu. Tako je naša klinika stala rame uz rame sa najboljim evropskim centrima kardiohirurgije, a svi zajedno će obučavati naše lekare u metodama lečenja koje su doneli iz svojih centara u Gracu, Ljubljani i Berlinu.

- Došao sam iz profesionalnih razloga - bolnice i ljudi, a impresioniraju me lepote Srbije i Beograda - dodaje prof. dr Dapunt, i to potvrđuje kao svoje razloge dolaska i prof. dr Johanes Miler, koji kaže da je već bio u Beogradu.

*FOTO: SONJA SPASIĆ

Direktor Instituta Dedinje dr Bojić - SMANJENE LISTE ČEKANJA

Dr Milovan Bojić, direktor Instituta Dedinje, kaže da su za dve godine, koliko je on na čelu, rapidno smanjene liste čekanja za intervencije.

- Ranije se pet godina čekalo na kardiologiji, sada jednu. Postali smo najveći centar za elektrofiziologiju. Bićemo još bolji, a angažovanje velikih stručnjaka iz sveta nije zatvaranje vrata našim mladim doktorima, već da oni budu još bolji. Na šestom mestu smo u Evropi bili 2017. godine jer je na Dedinju urađeno 2.208 operacija na otvorenom srcu. Ponosan sam na izgradnju Dedinja 2, radovi teku po najboljem mogućem planu - naveo je on.

(Kurir.rs / Radmila Briza Foto:Sonja Spasić)

Scroll to top