BalkansPress

Dobro došli!

Vladike iz Amerike prave crkvu unutar crkve! Kako saznajemo, grupa episkopa SPC na teritoriji SAD, predvođena vladikom zapadnoameričkim Maksimom i istočno-američkim Irinejom (Dobrijevićem), pre desetak dana formirala je poseban Episkopski savet SPC za Sjedinjene Američke Države. Taj savet doneo je i sopstveni ustav i sva neophodna akta, ali takav organ nije dobio odobrenje da bude formiran i za delovanje od Sabora SPC, kao najvišeg crkvenog tela, kao ni od patrijarha i Sinoda.

PROČITAJTE: SUROVA ISTINA DANAŠNJICE Matija Bećković: Blago zaostalima, teško onima koji to nisu!

 

Da je reč o NATO projektu cepanja SPC i njenog sistematskog urušavanja, kao jedne od institucija u koje srpski narod ima najveće poverenje, ali i prve crkve koja je principijelno i kategorično stala na stranu Moskovske patrijaršije nakon eskalacije crkvenog problema u Ukrajini, svedoči podatak da je u formiranju pomenutog episkopskog saveta vodeću reč vodila grupa američkih advokata, uz pristanak i odobrenje episkopa Maksima, Irineja Dobrijevića i vladike Longina.

Patrijarh Irinej

*Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Verski analitičar Željko Injac naglašava da ovaj episkopski savet, zbog činjenice da je doneo i sopstveni i poseban ustav, sada funkcioniše kao posebna crkva u odnosu na SPC.

- Vladike Maksim i Irinej Dobrijević su ovim postupkom praktično ukinuli SPC u Americi. A to što su uradili jeste zapravo osveta patrijarhu Irineju za inicijativu da se ponovo napravi svepravoslavni sabor na kome bi se ograničilo destruktivno delovanje carigradskog patrijarha Vartolomeja, koga podržava Amerika. Proameričke vladike Grigorije, Maksim i Amfilohije žele da smene proruski orijentisanog srpskog patrijarha i da oslabe episkopa Irineja Bačkog. Maksim je duhovno čedo penzionisanog vladike Atanasija, čija su oštra pisma upućena patrijarhu Irineju nedavno osvanula u medijima. U pismima Atanasije neprilično i nehrišćanski napada patrijarha Irineja braneći svog učenika Maksima - komentariše analitičar. 

 

Kad Dobrijević namiriše pare...

Irinej Dobrijević, episkop istočno-američki, u crkvenim krugovima važi za vladiku „koji može sa drugog kontinenta da namiriše pare“. Tako nedavno nikog nije iznenadila vesta da je - dok su se Srbi molili na zgarištu crkve u Njujorku i masovno uplaćivali novac za obnovu te požarom uništene svetinje - vladika dva miliona dolara uložio u svoju novu rezidenciju. Obnova Crkve Svetog Save u Njujorku, za koju je lično zadužen, zaključili su parohijani nakon toga, na poslednjem mu je mestu. Od požara je prošlo više od tri godine, ogroman novac za obnovu stigao je iz celog sveta, ali radovi na sanaciji štete jedva da su se pomerili sa mrtve tačke.

PROČITAJTE: Desilo se ovih dana na Ostrogu: Ova anegdota će vas naučiti da nikad nikog ne osuđujete!

Izbačen sa fakulteta zbog Darvina

Sinod SPC nedavno je jednoglasno doneo odluku o razrešenju vladike zapadnoameričkog Maksima na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. „NATO grupa“ vladika pokušala je da oko toga podigne uzbunu u javnosti, ali patrijarh Irinej je u jednom pismu objasnio da je odluka o Maksimovom razrešenju doneta i na majskom Saboru SPC, na kom je jedna sednica bila posvećena njemu i kada su vladike osuđivale njegovu podršku Darvinovoj teoriji i što loše utiče na studente.

- A episkop i njegovi prijatelji nisu u cilju odbrane tada rekli ni reč. Nažalost, vladika Maksim i dalje srlja krivim putem - objasnio je patrijarh u tom pismu.

Scroll to top