Čak 56 odsto stanovnika Srbije ima problem s viškom kilograma, a taj broj iz godine u godinu raste. Najveći porast beleži se u uzrastu do 19 godina.

Svako treće dete u našoj zemlji je gojazno, ukazuju zvanični podaci. S tim se nikako ne sme igrati ako se zna da prekomerna težina može dovesti do brojnih ozbiljnih oboljenja. Međutim, ako i dalje budemo zatvarali oči i ne budemo ništa preduzimali po tom pitanju, prema rečima stručnjaka, preti nam prava epidemija gojaznosti.

PROČITAJTE: Da li ste čuli za skrivenu glad? Tajni simptom koji vas upozorava na bolesti

Čak 56 odsto stanovnika Srbije ima problem s viškom kilograma i taj broj iz godine u godinu raste. Međutim, najveći porast beleži se među decom do 19 godina.

Koliko je gojaznost rasprostranjena u Srbiji, pedijatar Saša Milićević u razgovoru za „Alo!“ ukazuje na podatak da se salo javlja čak i kod beba od samo nekoliko meseci.

 

-Čak i bebe imaju višak masti i kilograma, naročito onda kad prestanu da sisaju. Kod nas važi izreka da što je dete deblje, to je zdravije, a tu je zapravo kobna greška. Važno je šta jedu, a ne količinski koliko. Najbolje bi bilo da mališani imaju tri obroka i dve užine - kaže pedijatar Milićević.

Naš sagovornik navodi da se gojaznost lako otkriva, a teško leči.

-U redukovanju telesne mase dece mora biti uključena čitava porodica, pošto deca navike u ishrani uče od roditelja. Sistematski pregledi treba da budu česti, kako bi se odmah reagovalo ako se primeti da dete ima prekomernu težinu u kojoj često leži opasnost pojave mnogih bolesti - navodi Milićević.

Nutricionista Branka Mirković za „Alo!“ navodi da bi roditelji odmah trebalo da zatraže stručnu pomoć kada indeksi telesne mase pređu normalne parametre.

- Indeks telesne mase izračunava se na osnovu parametara kao što su godine, visina, težina i pol. Ako vrednosti odstupaju od normalnih, roditelji bi trebalo odmah da reaguju - navodi Mirkovićeva.

Ona pojašnjava da prekomernoj težini doprinose i pekarski proizvodi, te razne grickalice koje i odrasli i deca svakodnevno unose.

-Situacija sa gojaznošću je alarmantna. Recimo, u moje savetovalište dolaze tinejdžeri od 14 godina koji imaju 130 kilograma, a ima i mališana koji su sa svojih sedam godina teški 80 kilograma. Međutim, još veći problem od prekomerne težine predstavlja količina masnoće u tkivu najmlađih. Često se dešava da deca uopšte nemaju mišićnu masu, već isključivo salo, a ono može biti i uzrok kancera - kaže Mirkovićeva. 

 

Decu od pelena navikavati na zdravo

-Nutricionista Branka Mirković za „Alo!“ navodi da roditelji od najranijeg uzrasta treba da naviknu decu na zdravu hranu.

-Najveći problem je što roditelji, ako im dete odbije obrok, daju mu grickalice. Takođe, povlađuju deci time što spremaju hranu koju vole, a to su najčešće testenine i kolači. Da se ukusi uče, dokaz su Eskimi koji svojoj deci odmalena daju živu džigericu, a ona im potom postaje omiljeno jelo - kaže nutricionista Branka Mirković.

Gojaznost kod dece izaziva:

-sklonost ka alergijama

-pokvarene zube

-hipertenziju

-dijabetes

-krivu kičmu

-ojed

-psihološke probleme

(BalkansPress / Izvor: Alo.rs)

Scroll to top