Mali maturanti okupili su se u utorak ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj kako bi izrazili negodovanje povodom skandala u vezi sa testom iz matematike koji je "procurio" u javnost.

Policijski službenici koji su zaduženi za obezbeđenje zgrade u Nemanjinoj ulici 22-26, u kojoj se nalazi i Ministarstvo prosvete, napadnuti su od strane okupljenih na skupu.

 

Više policajaca je gađano jajima od strane okupljenih, što se može videti i na slikama dvojice pripadnika policije koji su pogođeni ovom prilikom.

*FOTO: V. N.

Okupljeni zahtevaju da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu. Takođe traže i ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića, a troje predstavnika đaka primljeno je na razgovor u Ministarstvo.

 

Naime, samo noć pred polaganje, zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, počeli su da kruže među osmacima.

Podsetimo, test iz matematike đaci je trebalo da polažu u utorak od 9 do 11, ali je pola sata pre planiranog početka deci saopšteno da se test odlaže za četvrtak, 20. jun.

 

Ministar prosvete je rekao da se u sredu nastavlja, kako je i planirano, polaganje kombinovanog testa, odnosno neprovaljenog rezervnog testa.

PROTEST U KRUŠEVCU: TRAŽE PONIŠTENjE ZAVRŠNOG ISPITA

GRUPA od oko 30 kruševačkih maturanata okupila se danas popodne u centru grada tražeći poništenje završnog ispita nakon skandala sa “provaljivanjem” testa iz matematike. Bez obzira na to kako su uradili proveru znanja u utorak, smatraju da bi najprevednije bilo da se ispit sasvim poništi.

 

Kažu da veruju da ukoliko je neko krenuo da krade testove, sigurno je uzeo sve i dodaju da u Kruševcu rešenja nisu imali.

*FOTO: S. B.

Mali maturanti organizovali su se uglavnom putem društvenih mreža. Poslepodevno okupljanje je prekinula kiša i za sada nije poznato da li će ponovo doći do protesta.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top