BalkansPress

Dobro došli!

Govoreći đacima OŠ "Žarko Zrenjanin" u Apatinu o Arizoni, ambasador SAD Kajl Skot uporedio je površinu ove savezne američke države sa Srbijom, ali, bez Kosova?! Ove tvrdnje nekih od učenika koji su prošle nedelje prisustvovali predavanju diplomate iz Vašingtona, izazvala je niz negativnih reakcija kod njihovih roditelja koji smatraju da je trebalo da budu obavešteni o ovom predavanju i pitaju se da li ovo može da se tretira kao zloupotreba dece u političke svrhe.

Prema rečima učenika, ambasador je držao predavanje uz pomoć video-bima, i na jednom od slajdova našla se mapa Srbije bez Kosova. Direktorka škole Sanja Šijan objašnjava da je bilo reči o kvizu "Američka geografija i ja" koji se, u saradnji sa Ambasadom SAD u Srbiji, u toj školi održava već sedam godina i u kom učestvuju učenici sedmog razreda:

- U okviru tog projekta deca pre samog kviza imaju predavanje koje drže zvaničnici ambasade, a vezano je za geografiju Amerike. Ambasador Skot je u svom izlaganju uporedio površinu Arizone sa Srbijom, po rečima đaka, bez Kosova. Deca su to primetila i ispričala svojim roditeljima, koji su to protumačili na svoj način, na šta, naravno, imaju pravo. U svakom slučaju, skandala nije bilo, niti su deca skandirala, već su pristojno slušala predavanje na engleskom jeziku.

 

Na ovaj događaj u petak je pažnju skrenuo samostalni poslanik Miladin Ševarlić, tvrdeći da su učenici, pošto su ugledali spornu mapu uzvikivali: "Kosovo je Srbija", a da je ambasador samo promenio slajd i nastavio sa svojim predavanjem.

Ševarlić je upitao šta bi se desilo da je srpski ambasador u SAD održao predavanje tamo i prikazao mapu Amerike bez (Novog) Meksika, koji neće postati deo "velike Albanije", ali može postati deo "velikog Meksika".

- Do kada će Srbija dozvoljavati da je omalovažavaju usred Srbije strani ambasadori - upitao je Ševarlić.

I DSS je u petak upitao kojim školskim programima je predviđeno da se u školama odvija ova vrsta najvulgarnije političke propagande od strane stranih diplomata zemalja koje ne priznaju teritorijalni integritet zemlje domaćina. Ova stranka zahteva i da se utvrdi odgovornost i sankcioniše direktorka škole koja je predavanje omogućila. 

AMBASADA: POKAZANA ZVANIČNA KARTA

Mapa Srbije koju je ambasador prikazao, uporedivši njenu veličinu sa Arizonom, američkom saveznom državom u kojoj je ambasador rođen, bila je mapa Srbije koju SAD zvanično koriste. Politika Vašingtona po ovom pitanju je dobro poznata.

Ovako su u Ambasadi SAD u Beogradu odgovorili na pitanje "Novosti" da li je tačno da je ambasador Skot osnovcima u Apatinu pokazao kartu Srbije bez Kosova.

- Poseta školi bila je fokusirana na geografiju i kulturu Arizone, uključujući činjenicu da je Arizona tri puta veća od Srbije, bez obzira na to da li je Kosovo uračunato ili ne. Nerešeno pitanje između Srbije i Kosova nijednom nije spomenuto - naveli su u ambasadi.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top