Mnogi proizvođači i trgovci koriste razne trikove kako bi njihova roba bila što primamljivija i dugotrajnija.

Iako se puno piše o tome koliko je pametnije kupovati ekološku hranu, ako uspete da pronađete verodostojne uzgajivače, ovih nekoliko primera još su jedan odličan podsetnik zašto se treba držati sezonskih namirnica iz lokalnih područja i povesti računa o oznakama na deklaracijama.

PROČITAJTE: ŠOK U VRANJU: Ruska firma nestala preko noći, odnela mašine i opremu, ostavila na cedilu 300 radnika!

Vosak na voću i povrću

Kako bi se sprečilo prerano sušenje, gubitak vode ili buđ i truljenje na određenom voću ili povrću, često je premazano određenom vrstom voska. Upravo su zato, na primer, jabuke na policama tako lepe i sjajne. Kako objašnjava profesor Luke LaBorde sa univerziteta Pen za časopis Time, taj vosak nije opasan za naše zdravlje, ali budući da voće i povrće izgleda lepše i sjajnije i čuva ga od propadanja, ne možemo uvek tačno znati da li je tek stiglo na policu i koliko je sveže. Osim jabuka, koje su najpoznatije po tome što ih mažu voskom, to mogu biti i krastavci, paradajz ili paprika. Vosak možete ukloniti ako namirnicu operete u toploj vodi ili ogulite.

 

Boja lososa

Njegova ružičasto-narančasta boja mami da odmah poželimo da kupimo komad lososa, koji spada na listu zdravih i ukusnih namirnica. Ali boja lososa nije toliko intenzivna, a kod uzgojenih vrsta dodaje se pigment karotenoida koji im daje primamljiviju nijansu. U svakom slučaju, ta boja ne utiče bitno na sve dobrobiti koje vaš organizam dobija ako redovno jedete ovu ukusnu ribu, a posebno je važan zbog odličnog izvora omega 3 masnih kiselina.

I pomorandže su ponekad obojene

Pomorandže iz uvoza mogu imati boju Citrus Red No. 2, takođe zato da izgledaju lepše na policama. Obično se koriste za ceđenje i pripremu sokova, ali mogu se naći i u slobodnoj prodaji. Ako slučajno naiđete na pomorandže koje na deklaraciji imaju naveden sastojak Citrus Red No. 2, nikako ne smete koristiti koricu, na primer za kolače. Iako je ta boja odobrena od Američke agencije za hranu i lekove, druge institucije upozoravaju da nosi rizik za mnoge bolesti, uključujući i karcinome.

Teško je znati u koje su sve namirnice dodate razne veštačke materije

Osim pomorandži ili lososa, puno je drugih namirnica obojeno kako bi se činile bolje i bile primamljivije. Tako se, na primer, boja karamela često dodaje u žitarice ili neke vrste hleba. Na taj način stvara se privid da u određenim proizvodima ima više žitarica nego što zaista ima. Iako sve te boje za hranu nisu proglašene opasnim, treba voditi računa kada ih pročitate na deklaracijama jer to je verojatno samo jedan dodatak u nizu zbog kojeg te namirnice izgledaju sveže i lepo.

 

Maslinovo ulje

Poznato je kao tekuće zlato jer je maslinovo ulje izuzetno zdravo za naš organizam. Tu su se trgovci i proizvođači dosetili jednom drugačijem načinu zavaravanja - ekstradevičansko maslinovo ulje često se meša s jeftinijim vrstama, poput sojinog ili suncokretovog uljem. Bez obzira na to, cena ostaje visoka, a vi ste dobili proizvod manjeg kvaliteta.

PROČITAJTE: U Švajcarskoj će uskoro moći da žive i rade svi građani Evropske unije, osim Hrvata!

Piletina

Sigurno ste već do sada čuli kako se pileće meso obrađuje na razne nezdrave načine pre nego što dođe do prodavnica. Tako se, na primer, premazuje raznim sredstvima koja ubijaju sve bakterije poput hlora ili nekih vrsta antibiotika. Proizvođači često ubrizgavaju zasoljenu vodu u meso kako bi piletina imala bolji ukus. Ali ako to ne znate, možete konzumirati više soli nego što je potrebno. Tako domaća piletina, iz eko uzgoja, sadrži 40 do 70 mg natrijuma na 100 grama, dok veštački zasoljena piletina sadrži 300 i više grama natrijuma na 100 grama.

Scroll to top