BalkansPress

Dobro došli!

Zbog povrede ruke motornom testerom, muškarac iz Zubinog Potoka operisan je 14 puta bez uspeha, a agoniju dugu deceniju i po rešili su mu hirurzi KBC “Zemun” i VMA.

Kada je pre 14 godina sebi zamalo odvojio levu podlakticu od šake, šezdesetpetogodišnji muškarac sa severa Kosova nije ni slutio kakva mu muka sledi.

Odmah nakon nezgode bio je prevezen u Kosovsku Mitrovicu gde mu je rana ušivena, a nakon toga odlazi u Beograd na rekonstruktivnu operaciju, kada su mu lekari na Odeljenju mikrohirurgije Urgentnog centra uradili rekonstrukciju tetiva i nerava. Iako je pomislio da je loše iza njega, agonija je tek sledila.

– Pre nekoliko meseci kod mene u ambulantu je došao pacijent koji dugi niz ima konstantan bol u levoj ruci, ramenu i glavi. Bolovi su mu počeli godinu dana nakon zadobijene povrede – počinje priču dr Miljan Mihajlović, neurohirurg KBC “Zemun”.

 

A proteklih 14 godina, nesrećni čovek šetao je od bolnice do bolnice i išao pod nož čak 14 puta! Svaki put, lekari su bili usredsređeni na problem rane koja se nalazila u blizini leve šake. Skidali su mu priraslice, operisali dobroćudne tumore koji su se javili na samom spoju nerava na podlaktici, presađivali nerve, tetive… No, svih 14 puta, umesto da ustane zdrav, ovaj čovek nije mogao normalno da živi od bolova i tegoba.

vma

*Foto: privatna arhiva

– Lekari su se usresredili na ranu, što i jeste u neku ruku logično. Međutim, niko nije prepoznao bol, simpatički bol koji nema veze sa lokalnom ranom – priseća se dr Mihajlović.

Zajedno sa dr Miljanom Mihajlovićem, nesrećnog čoveka pregledao je i dr Milan Spaić, načelnik neurohirurgije KBC “Zemun”, koji se inače bavi neurohirurgijom bola.

 Dr Spaić je odmah posumnjao da je u pitanju simpatička bol. Naš kolega, anesteziolog dr Tode Dragićević, dao je pacijentu blokade u stelatni ganglion. Nakon tih blokada, bol mu je prestajala na nekoliko sati ili ceo dan, što nam je bio jedan od dokaza da smo na pravom putu i da je problem zapravo simpatički nerv – pojašnjava dr Mihajlović.

PROČITAJTE: 13 nišlijskih fazona koji će vas nasmejati i šokirati u isto vreme

Usledile su nedelje konzilijuma i proučavanja stručne literature.

– Kao jedan od predloga u literaturi bila je i otvorena metoda prilikom koje bismo mu skidali četvrto rebro, ali to bi bila velika operacija sa neizvesnim ishodom. Tada smo stupili u kontakt sa dr Nebojšom Marićem, grudnim hirurgom sa VMA koji radi tu simpatektomiju kod problema prekomernog znojenja i ima iskustva sa tom operacijom koja je potpuno ista kao kod bola – priča dr Miljan Mihajlović.

 

Nakon još jednog zajedničkog konzilijuma, odlučeno je da operacija bude urađena torakoskopski.

– Dr Tode Dragićević je vodio anesteziju i uspeo je da stavi tubu u samo jedno plućno krilo, a ovo drugo je bilo kolabirano. To je važno kako bi operacija uopšte mogla da se izvede. Zatim je dr Marić presekao ganglion, taj simpatički put i konačno smo pacijenta oslobodili bola dugog 14 godina, a sama operacija nije trajala ni deset minuta – iskren je dr Mihajlović i dodaje da su u celoj priči veoma važni tim i međusobna saradnja.

PROČITAJTE: TANJA VOJTEHOVSKI: Devojke u rijalitijima su prostitutke!

Izvadili tumor mozga uz pomoć ultrazvuka

Hirurzi Kliničko-bolničkog centra “Zemun” pre deset dana po prvi put su uradili ultrazvučno vođenu operacija tumora mozga kod pacijenta.

– Prošlog ponedeljka smo uz pomoć kolega iz Novog Sada prof. dr Vulekovića i dr Golubovića po prvi put izveli operaciju tumora mozga kod pacijenta, koja je vođena ultrazvučno. Ultrazvuk nam je pomogao u lokaciji tumora, a ovaj pristup je sjajan i kod dubokih i nedostupnih tumora, kako neki deo tumora ne bi ostao u pacijentu – objašnjava neurohirurg dr Miljan Mihajlović.

Scroll to top