Drumska mafija na balkanskim putevima!

Letovanje iz pakla, ako vam se automobil pokvari, a umesto ovlašćenog udruženja u pomoć vam priteknu lažne službe, na kraju će vas i te kako koštati.

PROČITAJTE: Letovanje koje će zauvek pamtiti: Američku voditeljku šokirao crnogorski i srpski običaj! (VIDEO)

Kako prenosi nemački list „Velt“, najveći evropski auto-moto savez (ADAC) sa preko 20 miliona članova dobio je veliki broj pritužbi svojih članova koji su prolazili kroz Srbiju, ali i išli drumovima kroz Mađarsku, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku, Litvaniju i Poljsku. 

List prenosi ispovest Ugura Unala, koji je sa suprugom i dvoje dece vozio sa zapada Nemačke, gde živi, na odmor u Tursku. Usred Srbije je automobil stao.

 

„Unal staje u zaustavnoj traci auto-puta, vrelo je bilo tog 20. avgusta, 35 stepeni bez hlada. Ali, Unal veruje da zna šta mu je činiti. Kao pretplatnik na ADAC-plus ima pravo na pomoć na drumu u inostranstvu i tako poziva hotlajn. To je priča o prevari koju je više nemačkih turista na putu preko Balkana iskusilo ovog leta. Posebno u Srbiji ADAC ima problema sa bandama prevaranata, koji se izdaju za pomoć na putu i partnere nemačkog auto-moto saveza. U roku od nekoliko dana se desetak prevarenih javilo „Veltu“ i opisalo slično što i Ugur Unal. Ovaj vozač je naveo da je više puta pokušavao da dobije hotlajn, odakle su mu konačno rekli da pomoć stiže. Čekao je četiri sata na tobožnjeg partnera ADAC-a. Preneli su mu da je stradao usisni ventil i da će ga to koštati 380 evra. Pa onda, ipak, 590 evra. I da mu neće sami obezbediti hotel. Unal tvrdi da su mu u hotelu indirektno priznali da šlep-služba, auto-mehaničarska radnja i hotel rade zajedno. Vozač tvrdi da mu je tako nastala šteta od oko 1.000 evra. Automobil je nešto kasnije na drumu ponovo otkazao“.

Najveći broj slučajeva u avgustu - Prema podacima ADAC-a, godišnje u Srbiji stane 3.000 automobila pod zaštitom ovog udruženja, a trećina slučajeva je u avgustu kada su godišnji odmori. Jedan procenat vozača onda podnosi žalbu.

Sličnu priču ima Orhan Dutkun, koji tvrdi da su mu navodni partneri ADAC-a u Srbiji tražili 2.400 evra za popravku, koja bi ga u Nemačkoj koštala najviše 700 evra. 

„Ovo nije Evropa, ima da platiš za popravku“, navodno mu je rekao jedan auto-mehaničar. Dutkun je to shvatio kao pretnju. Na kraju je dao 1.400 evra.

„Velt“ na kraju navodi dve preporuke vozačima - radnike šlep-službe treba uvek da pitaju da im navedu članski broj u ADAC-u. Jer, ako je šlep-služba zbilja partner ADAC-a, onda je iz centrale dobila članski broj vozača kojem treba pomoć. I drugo, zvanični partneri nikada ne traže novac za šlep pokvarenih automobila. 

Scroll to top