BalkansPress

Dobro došli!

Svetozar Jovičić, osnivač omiljenog novosadskog udruženja "Komšija", koje se bavi čišćenjem i humanitarnim radom, moraće u zatvor na mesec dana jer je očistio deponiju pored Beočina koja je bila opasna po okolinu.

Kako u razgovoru za "Blic" otkriva, čišćenje deponije nadležnim inspekcijama prijavilo je Javno-komunalno preduzeće "Čistoća".

 

- Ne osećam se krivim. Dozvola za prikupljanje otpada nam je istekla, ali zbog birotkratije i menjanja zakona nikako da dobijemo njeno produženje. To će uskoro, nadam se, i da se desi. Zbog toga smo i smanjili rad na prikupljanju otpada, te čistimo samo kad je nešto hitno, kao što je bilo ovde u Beočinu. Građani su nas zvali jer je reč o divljoj deponiji sa rizičnim otpadom, te lako je moglo doći do požara na Fruškoj gori - izjavio je Jovičić.

PROČITAJTE: EU UKIDA LETNJE I ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Pomeranju kazaljki na satu dolazi kraj?

Kada je njegovo udruženje pre nekoliko meseci volonterski očistilo divlju deponiju, stigla je prijava "Čistoće", a ovih dana i presuda okačena na oglasnoj tabli Prekršajnog suda gde je Jovičiću naloženo da plati kaznu 26.000 dinara zbog nezakonitog čišćena deponije. Ako kaznu ne plati, čeka ga zatvor od skoro mesec dana.

Inspektorka je inače u udruženju zatekla pet metara drva, koji su posle dodeljeni jednoj siromašnoj porodici u sklopu humanitarne akcije, deset automobilskih guma, dva džaka, pet ambalaže i tonu staklene ambalaže prikupljene u akciji čišćenja obale Dunava. To je i dalje manje od dve tone otpada koje građani mogu da imaju u svom posedu, ali ni ta činjenica nije pomogla Jovičiću da izbegne kaznu i globu.

 

- Ovo je moj način borbe za bolju zemlju, čistim prirodu i ovakve situacije gde me tuži "Čistoća", koja prva nema dozvolu za svoju deponiju, najveću nelegalnu na ovim prostorima, ne obeshrabruje me. Nastaviću da se borim, a u ljude verujem. Čim se pročulo da sam dobio kaznu, u poslednjih nekoliko dana već je skupljeno 15.000 dinara da je platim. Inače ne bih imao novca, išao bih u zatvor - nastavio je naš sagovornik.

Iz JKP "Čistoće" kratko su odgovorili da je tačno da su prijavili to udruženje zbog nezakonitog skupljanja otpada. Kako dodaju, dozvolu za taj posao jednostavno nemaju, a uz to bavili su se i separacijom ambalaže, što takođe po zakonu ne smeju da rade.

PROČITAJTE: TIHI HEROJ BEOGRADA: Ana je srela baku (80) koja je krenula da SKOČI U DUNAV, a onda je uradila plemenitu stvar (FOTO)

Čiste, pomažu, poklanjaju

Na desetine tona otpada "Komšija" je skupio od 2004. od čišćenja Dunava do uništavanja divljih deponija. Delio je i drva i kućne tehnike siromašnima, a sarađivao je sa vrtićima i Dečjim selom u Sremskoj Kamenici. Kako kaže Jovičić, oko udruženja deluje oko 30.000 ljudi. Trenutno pripremaju akciju za vrtiće u Petrovaradinu i Rumenki, koji će dobiti nove kontejnere i igračke, uz predavanje o očuvanju sredine.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top