BalkansPress

Dobro došli!

Da slučaj prevarenih đaka Devete gimnazije i njihova ekskurzija u Španiji puna drame nisu dospeli u javnost, ne bi se saznalo ni ko je Snežana Martić, poznata i kao Šakira, profesorka koja je na put pun neizvesnosti povela 106 đaka ove beogradske škole. Osim što je decu dovela u nebezbednu situaciju i to u stranoj zemlji, isplivale su i brojne mrlje iz njene biografije, a glavnu ulogu imala je i u jednom seks skandalu.

Kako saznajemo, Martić je pre nego što se zaposlila u Devetoj beogradskoj gimnaziji radila u Osnovnoj školi “Kneginja Milica” na Novom Beogradu, gde je predavala istoriju. Iz samo njoj poznatih razloga, 2015. godine prijavila je upravi škole i Ministarstvu prosvete događaj koji se, kako se kasnije ispostavilo, nije ni desio. Naime, iskonstruisala je priču kako je na času hemije u toj školi, devojčica oralno zadovoljavala druga iz klupe, i to na očigled celog razreda.

 

Sve se navodno dešavalo dok je nastavnica hemije na kratko otišla do zbornice, zbog čega je na nju potom pala optužba da nije vodila računa o deci. Inspektori Ministarstva prosvete, na čijem je čelu tada bio ministar Srđan Verbić, odmah su reagovali. Istraga koju su sproveli dokazala je da se ovaj incident nikada nije dogodio i da je profesorka hemije nepravedno i lažno optužena za nemar. Sve ovo “Blicu” je potvrđeno i u aktuelnom sazivu Ministarstva prosvete.

Dok su profesorki hemije neopravdano reputacija i posao visili o koncu, u krajnje neprijatnoj sitaciji našli su se i učenici tog odeljenja, koji su svi do jednog morali da daju iskaze u policijskoj stanici, a pod najvećim pritiskom bili su lažno optuženi dečak i devojčica.

Da situacija bude još gora, deca su kroz ovo prolazila sve do kraja školske godine, kada je trebalo da uče za prijemne ispite i da po lepim uspomenama pamte osmogodišnje školovanje. Što se profesorke hemije tiče, ogroman stres zbog cele te situacije ju je savlado i ubrzo posle ovog skandala otišla je u penziju.

PROČITAJTE: TEŠKE SUZE OCA MLADIĆA POGINULOG U CG: Naš Miloš i Snežana su otišli da zarade novac za svadbu, a sada spremamo sinu sahranu (FOTO)

Direktor bez komentara na ceo slučaj

Za komentar ovog slučaja pozvali smo Martićkinog prethodnog nadređenog, Darka Egera, direktora OŠ “Kneginja Milica”.

- Mogu da potvrdim da je Snežana Martić radila u našoj školi, ali ništa drugo ne bih komentarisao – kratko je rekao Eger.

 

Nakon što je istraga pokazala da je Martićkina prijava bila lažna, ona daje otkaz u pomenutoj osnovnoj školi i novi posao pronalazi u Devetoj gimnaziji. Međutim, sa mahinacijama i skandalima ne prestaje, a dokaz za to je i nedavna zamalo propalo učeničko putovanje u Španiju.

Da podsetimo, Martić je sa 106 dece, mahom učenika Devete beogradske gimnazije, krenula na put 11. jula. Nakon što su stigli u hotel u španskom letovalištu Ljoret de Mar sačekalo ih je veoma neprijatno iznenađenje. Kako je kasnije utvrđeno, agencija preko koje su uplatili “B2R” nije uplatila smeštaj u hotelu u tom letovalištu, pa učenike nisu pustili u sobe, već su ceo dan proveli u hotelskom holu. Smeštaj za narednu noć morali su da plate iz svog džepa, dok su se u Beogradu očajni roditelji slamali od stresa i neizvesnosti da li će deca krenuti nazad ili će ipak nekako ostati. Situacija se na kraju rešila, tako da su đaci ipak završili svoje putovanje u predviđenom roku, ali sa gorčinom u sećanjima.

Učenici Devete gimnazije preživeli su pravu dramu

*Učenici Devete gimnazije preživeli su pravu dramu; Foto: Privatna arhiva

Zbog sveg ovoga, kontaktirali smo Snežanu Martić, koja se nije javila na telefon, kao i direktora Devete gimnazije Dejana Josipovića, čiji je telefon isključen.

PROČITAJTE: UŽASAN PRIZOR U ponedeljak su kupili novu veš mašinu, a u utorak im je sin (4) upao u sobu jecajući, razlog je užasan!

Otkud đačke ekskurzije, a raspust je?

Ono što se mnogi pitaju, to je i kako je moguće organizovati đačke ekskurzije tokom letnjeg raspusta.

- Ekskurzije se obično planiraju od početka septembra za proleće. Najpre se predlože tri ponude, sazove se školski odbor, potom i savet roditelja koji bira turističku agenciju, prikuplja se saglasnost roditelja, uplaćuje se novac preko računa, dobija se priznanica, a nastavnik koji ide sa đacima dobija oko 30 evra po detetu. Toga u ovom slučaju nije bilo i ne može se govoriti o klasičnoj ekskurziji – objašnajva predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

 

Da je neregularnosti ovde bilo, činjenica je, a ono što nije poznato to je zašto je za ovako ozbiljno putovanje dece u inostranstvo izabrana ovako nepouzdana agencija “B2R”, osnovana tek početkom ove godine, kao i to da li je i koliko evra profesorka kao vođa puta inkasirala.

Inače, što se agencije tiče, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija za sektor turističke inspekcije Vera Božić Trefalt, rekla je “Blic” da će inspekcija oduzeti licencu agenciji “B2R”.

PROČITAJTE: BEOGRAĐANI VS PROVINCIJALCI: Zašto se i dalje govori "Sve pare idu u BG" ili "Došao iz neke selendre da mi uzme posao"?

Ministar: Put organizovala građanka koja je slučajno i profesor

Ministar prosvete Mladen Šarčević prethodnih dana je u medijima izjavljivao da, nema razloga mešati školu u ovaj slučaj, jer direktor Devete gimnazije nije bio obavešten o putovanju.

*Foto: Zoran Lončarević / RAS Srbija

- Što se mene tiče, tu ekskurziju organizovala je građanka koja je sasvim slučajno i profesor istorije. Zbog te činjenice pokrenućemo njenu odgovornost. Ne znam da li je ona i ranije to radila, ali saznaću jer čekam izveštaj iz škole. Ne mogu da krivim direktora ako je to ona sve organizovala na nekoj “kućnoj žurci”. Ako se dokaže da joj je dao saglasnost i on će debelo odgovarati - rekao je Šarčević.

Upitan šta će se dogoditi sa profesorkom, Šarčević je rekao da je ona dovela decu u nebezbednu situaciju i da je to u domenu svih drugih organa osim Ministarstva prosvete.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top