Sigurno vam se nekada do sada desilo da kupite voće ili povrće u prodavnici ili na pijaci i da njegov ukus ne prati njegov izgled. Možda nemate previše iskustva u biranju savršenog ploda za svoju trpezu, ali ne brinite, i oni za koje biste pomislili da bez greške biraju najbolje, umeju da pogreše. Jer, danas se nikad ne zna. Što kaže naš narod, "spolja gladac, iznutra jadac".

PROČITAJTE: Ako želite bogat i sočan plod paradajza ovo uradite obavezno (VIDEO)

 

Što bi u slučaju paradajza značilo da izaberete lep, crveni plod, a on unutra zelen i tvrd, a kad isečete sav "drvenasti" deo, ne ostane vam ništa. O ukusu i da ne pričamo. U prodavnicama je sve teže naći ukusan paradajz, pa ako nemate svoju baštu ili proverenog seljaka na pijaci, ostaje vam da se uzdate u sopstvenu procenu. Iako se na mnogim tezgama prodavci ljute kad hoćete da opipate šta kupujete, proizvođači navode da domaćem paradajzu ne smeta malo pipkanja. Naravno, u svemu treba imati meru.

*Kilogram ovog paradajza plaćen je 150 dinara, Foto/Facebook:Ljubiša Todorović

PROČITAJTE: Sodu bikarbonu posipaju oko paradajza! Dva dana kasnije ne mogu da veruju svojim očima…

Ljubiša Todorović iz Zaječara objavio je fotografiju paradajza koji je kupio s namerom da počasti goste, jer njegov plod još nije pristigao za branje. Ali, kada je paradajz presečen, čovek se šokirao kako je izgledala unutrašnjost.

 

NAJSKUPLJI ČESTO NIJE I NAJBOLJI

Žilav, drvenasti deo i velika šupljina bez onog sočnog, mekanog dela. Ljubiša je naveo da je na pijaci tražio najskuplji paradajz računajući da će biti najbolji. Ali, to očigledno nije bio slučaj. On za Telegraf kaže da je jeftiniji paradajz koštao 100 dinara, a ovaj skuplji, koji je on kupio, 150 dinara. Od kilograma, koliko je kupio, bacio je više od polovine.

*"Nemam običaj da kupujem na pijaci, dok ne stigne moj paradajz, ali sam morao zbog gostiju. Šta je ovo, kakvo je ovo čudo?" Foto/Facebook:Ljubiša Todorović

GMO, PESTICIDI ILI OSETLJIVOST NA TEMPERATURU

Upućeni kažu da je u pitanju paradajz koji je ubran zelen, a onda ostavljen da sazreva u hladnjači. Ako se bere zreo, onda se potapa u formalin da bi se održao i do mesec dana. Posle mnogo komentara da je u pitanju GMO i paradajz uvezen iz Albanije, naišli smo i na komentar da nije u pitanju ni jedno ni drugo, već da se na ovo nailazi i kod domaćeg paradajza. Paradajz, tikvice i krastavac su izuzetno osetljivi na nagle promene temperatura, odnosno na stresne situacije, pa dolazi do deformiteta plodova. Paradajzu se daje prihrana (kalijum, fosfor...) kroz sistem za zalivanje ili folijarno. On se bere srednje ili blago zreo i drži se u komorama ili na adekvatnim mestima. To se radi iz više razloga, a najveći je to što se na taj način rasterećuje biljka i podstiču ostale plodove da zru... Ali i izbor semena igra veliku ulogu.

 

HIBRIDI BEZ UKUSA

Na našem tržištu ima veliki broj stranih hibrida. Ovo je ,"evropski" paradajz, njima je bitan izgled i trajnost, a ukus nije, jer oni i ne znaju kakav je ukus pravog, navodi se u komentarima.

Ljubiša kaže da, prema njegovim saznanjima, ovako izgleda GMO paradajz, ali ne može, kaže da isključi ni mogućnost prskanja ili špricanja štetnim hormonima rasta. On isključuje mogućnost da je u pitanju zeleni paradajz koji zri u hladnjačama, jer "svi u kasnu jesen oberemo zelene i stavimo ih u kuću, štiteći ih od smrzavanja i oni tada ravnomerno zru".

*Pomirišite paradajz pre nego što ga kupite, Foto-ilustracija: pixabay.com

PROČITAJTE: VIC DANA Mali, ali tehničar

Upućeni kažu da je najbolje birati sortu "jabučar", koju karakteriše različita veličina ploda. Pa otvorite četvore oči. Poslušajte savet iskusnih domaćica koje ne kupuju na tezgama gde su svi paradajzi kao jedan, savršeni i iste veličine. Gledajte po tezgama gde nije svaki plod iste veličine, gde ima i onih "feleričnih", sa brazdama. Pomirišite paradajz, ako prodavac to dozvoljava, plod, a ako može i stabljiku. Tada se oseti aroma paradajza i zemlje.

(BalkansPress / telegraf.rs)

Scroll to top