BalkansPress

Dobro došli!

Pečurke izazivaju euforiju i halucinacije, ali su veoma štetne po mozak i psihu.

Sve više narkomana u Srbiji, ali i radoznalih mladih ljudi, poseže za halucinogenim pečurkama jer imaju jako dejstvo poput hemijske supstance LSD, a pritom su dostupne u prirodi i lako se uzgajaju u kućnim uslovima!

 

Pečurke izazivaju halucinacije i euforiju, ali su veoma štetne po mozak i psihu! U kombinaciji sa alkoholom su još opasnije, jer navode na samoubistvo!

Šok i smrt

Prema rečima dr Borisa Jovanovića, načelnika Službe psihijatrije Opšte bolnice Šabac, zavisnici u Srbiji najčešće koriste dve vrste pečuraka, muharu i balegarku, koja raste na stočnoj ili konjskoj balezi.

- Aktivna supstanca u tim pečurkama je psilocibin i ako se unosi oralno, efekat nastupa za pola sata, sat. Prvo što osoba oseća jesu zbunjenost i slabost, usporen rad srca i pad krvnog pritiska. Onda nastupaju halucinacije, delirijumi, psihotične epizode i otuđenje od realnosti, koji mogu biti praćeni euforijom - priča Jovanović.

*Foto: Printskrin / Skynews

Međutim, kaže on, doživljaj kod nekih može biti i suprotan, pa se javlja strah, koji dovodi do panike i histerije.

- Stanje koje izazivaju halucionogene gljive traje od četiri do šest sati, a narkomani ih koriste jer imaju sličan efekat kao LSD. Problem sa tim pečurkama je što se mogu nabaviti lako, u šumi, tokom cele godine. Najčešće se konzumiraju sušene, dok su sveže mnogo jače i opasnije - objašnjava sagovornik.

 

Iako se na tržištu mogu nabaviti po mnogo povoljnijim cenama u odnosu na neke sintetičke droge, posledice koje ove "lude" gljive ostavljaju na mozak slične su teškim drogama: Već posle pet-šest meseci izazivaju posledice po psihičko zdravlje, a u zavisnosti od unete količine mogu dovesti i do šoka, pa čak i smrti.

*Foto: Wikimedia the tnihekr/Stu's Images/George Chernilevsky/Archenzo

Uzgajanje halucinogenih gljiva je zabranjeno u našoj zemlji, ali i pored toga smatra se unosnim, jer kućne laboratorije ne zahtevaju posebne uslove niti skupu opremu.

Spore preko interneta

Zlatomir Blagojević, jedan od osnivača Udruženja građana "Pečurka", otkriva da je u Srboiji veoma razvijeno tržište sporama. Reč je o podlozi i semenu za uzgoj gljiva.

 

- Spore, koje su neophodne za razmnožavanje gljiva, na tržištu se prodaju u tečnom stanju. Njihova prodaja veoma je aktivna preko interneta, pa se lako mogu nabaviti. U Srbiji inače raste nekoliko vrsta psihodeličnih gljiva, a najpoznatija je iz roda psilocibe. Među zavisnicima u Srbiji popularne su balegarke, koje je lako gajiti kod kuće. Odgovara im sobna temperatura, a rastu na izmetu preživara. Najčešće je to konjski izmet, ali može biti i kravlji - objašnjava Blagojević.

*Foto: Telegraf

Činjenica da ih je lako uzgajati, kaže on, predstavlja i najveću opasnost po mlade ljude, jer sve više posežu za "luidim" pečurkama iz čiste radoznalosti, iako nisu svesne koliko su one opasne.

Otkrivene prve laboratorije u Srbiji

U poslednjih nekoliko meseci policija je otkrila dve kućne laboratorije za uzgoj halucinogenih pečuraka, što su prve takve zaplene u našoj zemlji! Prva laboratorija otkrivena je pre nekoliko meseci kod Knjaževca, a druga tek nedavno u Šapcu, kad je zbog uzgoja pečurka uhapšen Slobodan R. (35).

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top