BalkansPress

Dobro došli!

Dvojica pripadnika Vojske Srbije nisu bili usluženi u jednom kafiću u Požarevcu samo zato što su nosili uniforme, saopštio je Vojni sindikat Srbije.

Kako se navodi, do toga je došlo jer vlasnik ugostiteljskog objekta “ne voli vojsku i, kako kaže, on u svom kafiću određuje pravila i da srpski vojnici tu nisu dobrodošli.“

 

- S obzirom na to da se radi o najgoroj vrsti diskriminacije, ali i uvrede simbola Vojske Srbije i same države Srbije i grube povrede ljudskih prava zagarantovanim Ustavom, pozivamo sve nadležne inspekcije i institucije da reaguju i preispitaju rad ovog objekta.

Ne zaboravimo da su se slične stvari dešavale u Hrvatskoj i Sloveniji devedesetih godina i da su tako krenuli nemili događaji.

Doživeli smo da u Srbiji srpski vojnik ovakvim postupcima bude građani drugog reda, a i potpuno je nenormalno da nekome u Srbiji, smeta srpska uniforma, iako mu je u toj državi omogućeno da radi i zaradi kroz ugostiteljsku delatnost - navodi se u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije je naveo da će pokrenuti sve pravne mehanizme zaštite časti i dostojanstva pripadnika Vojske Srbije koje zastupa oko ovog događaja i zahteva od nadležnih da protiv vlasnika objekta pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti, kako prekršajne tako i krivične.

(BalkansPress / B92)

Scroll to top