BalkansPress

Dobro došli!

Bandere, semafori i oluci samo su neka od mesta na kojima građani lepe oglase, iako su kazne za lepljenje na takvim površinama od 5.000 do 100.000 dinara!

Gotovo da nema mesta u gradu gde se ne može videti neki oglas za stan, posao, za privatne časove iz raznih školskih predmeta, te oglasi nestale ljubimce, pa viđamo čak i umrlice, iako živimo u digitalno doba gde se isti ti oglasi mogu postaviti na razne sajtove ili u novine, što mnogi izbegavaju jer je jeftinije oglas zalepiti, primera radi, na semafor.

 

Dovoljno je prošetati bilo kojim delom grada i videti da su "pogodna" mesta i "halo" govornice, saobraćajni znaci, table u parkovima na kojima se, umesto informacija o parku, mogu videti oglasi za izdavanje stana. Meta su često i autobuska stajališta, koja neretko „krase“ zalepljeni oglas od kojih se često ne vidi ni broj stajališta.

Međutim, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove kažu da je lepljenje plakata u Beogradu dozvoljeno samo na objektima za slobodno oglašavanje koje postavlja gradska opština u skladu sa potrebama građana. Tako, primera radi, u Knez Mihailovoj ulici postoje za to predviđena mesta na kojima se godinama lepe filmski plakati, kao i najave raznih koncerata.

Ruglo: Uprkos jasnim odredbama, i komunalna oprema meta je plakata
Foto: privatna arhiva / Privatna arhivaRuglo: Uprkos jasnim odredbama, i komunalna oprema meta je plakata

- Odredbe nekoliko gradskih odluka zabranjuju lepljenje reklamnih plakata i oglasnih poruka bilo koje vrste na spoljnim delovima zgrada, objektima komunalne i saobraćajne infrastrukture ili na drveću. Za postupanja suprotno zabranama koje su propisane odredbama navedenih odluka predviđene su novčane kazne u iznosu od 50.000 i 100.000 dinara za pravno lice, zatim 25.000 i 30.000 za preduzetnika, dok je za odgovorno lice u pravnom licu, kao i za fizičko lice, odnosno obične građane kazna od 5.000 do 10.000 dinara – rekli su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Iako komunalna inspekcija grada nije predvidela kontrolu lepljenja reklamnih plakata u ovoj godini, iz Sekretarijata kažu da inspekcijski nadzor nad primenama odredaba prvenstveno vrše komunalne inspekcije gradskih opština, kao i komunalna inspekcija grada, i da po prijavi komunalni inspektori nalažu uklanjanje reklamnih plakata.

 

Ako dete zalepi nešto, odgovorni roditelji

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove dodaju da ukoliko plakat zalepi dete mlađe od 14 godina, novčana kazna od 10.000 dinara se izriče roditeljima, dok se starijim maloletnicima mogu izreći i vaspitne mere u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuju prekršaji.

Niko nije kažnjen u 2017. godini

Iako je grad oblepljen plakatima, možda zbog toga što građani ne znaju da novčane kazne postoje i koje su sume u pitanju, te takve prekršaje i ne prijavljuju, tek niko od sugrađana nije kažnjen od početka 2017. godine za lepljenje plakata i oglasa na zabranjenim mestima, potvrdili su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top