Kao i u svakoj drugoj zemlji, i u Grčkoj postoje pravila koja ne smeju da se krše.

PROČITAJTE: Ako idete u Grčku, MORATE DA ZNATE OVA PRAVILA: Od 15. juna moguć je ulaz u zemlju, ali može da vas sačeka OVA NEPRIJATNOST!

Ako želite da provedete nezaboravan odmor, postoje određene stvari koje turisti nikako ne bi smeli da rade u Grškoj.

 

1. Bacate toalet papir u WC šolju

Svaki toalet u Grčkoj ima i kantu za đubre. Toalet papir se baca u nju, a n e u WC šolju jer bi mogao da začepi stare i uske vodovodne cevi – setite se, Grčka je stara zemlja.

Foto: Promo/ Viva Travel

**Foto: Promo/ Viva Travel

2. Jedete ili pijete u metrou u Atini

Atinjani su veoma ponosni na svoj metro. Ova nedavna inovacija izgleda besprekorno u poređenju sa drugim metroima u svetu, a glavni razlog za to jeste poštovanje stanovnika. Ako postoji jedno mesto na kom Grci poštuju pravila, onda je to metro i zbog toga ne jedu ili piju u njemu i isto očekuju od turista. Naravno, voda je dozvoljena.

 

3. Oslanjate se na kreditne kartice

Grci voel novac. Iako nećete imati previše problema ako karticama plaćate u hotelima i velikim restoranima, situacija je potpuno drugačija van velikih gradova, pogotovo na ostrvima. Postarajte se da uz sebe uvek imate dovoljno novca.

Foto: Wikipedia/Jebulon

*Foto: Wikipedia/Jebulon

PROČITAJTE: Nedeljni horoskop za period od 8. do 14. juna 2020. (POSAO, LJUBAV, ZDRAVLJE)

4. Gestikulacija

Najgora stvar koju možete da uradite jeste da nekome unesete dlan ruke u lice. Ovo ne radite čak ni u šali.

U pojedinim područjima ne bi trebalo da predugo gledate u nekoga, posebno ne u decu, jer Grci veruju da na taj način možete da im prenesete nesreću.

 

5. Razgolićenost u crkvi

Grčka je bogata prelepim i starim crkvama i manastirima koji definitivno zaslužuju da ih posetite. Ipak, u njih ne ulazite ako imate otkrivene noge ili ruke. Najboje bi bilo da prekrijete sve delove tela koji su izloženi uz pomoć marame ili duže lagane suknje ili pantalona ako ste muškarac.

PROČITAJTE: "Nisam hteo NATO novac da NAPADAM BRAĆU": Grčki kapetan Ricudis poslao SNAŽNU PORUKU SRBIMA

6. Ne pijte vodu sa česme

Iako je bezbedno piti vodu sa česme u Solunu ili Atini, u ostalim delovima Grčke najbolje je prvo pitati da li je voda bezbedna za piće, ili jednostavno piti flaširanu vodu.

7. Ne prelazite preko zebre per nego što dobro osmotrite put

Zebre su u Grčkoj samo boja na putu i Grci nikada neće zastati kako bi vas propustili. Ako želite da iskoristite pešački prelaz, dobro osmotrite put kako biste bili sigurni da nema automobila.

Scroll to top