BalkansPress

Dobro došli!

Film “Specijalno vaspitanje” doneo mu je nadimak Sarma, oni koji su pratili “Dome, slatki dome” pamte ga i kao Kominu, a njegove replike iz "Kako je propao rokerol" i dalje su aktuelne. A evo gde je sad i šta radi Ratko Tankosić, jedan od omiljenih epizodista domaćeg filma.

Ratko Tankosić Sarma iza sebe ima više od 90 uloga, uglavnom simpatičnih lokalnih siledžija, lopova, uličara, batinaša... Mada su sve epizode, njegove replike citiraju i neki novi klinci, a čak i oni koji nikad nisu zapamtili njegovo ime - to lice dobro znaju.

 

Poslednjih godina povukao se iz javnosti, ali ste mogli da ga prepoznate kao sudiju u "Falsifikatoru" Gorana Markovića, ili kao gosta serija "Vojna akademija" i "Andrija i Anđelka".

- Nisam odustao od filmova, i dalje snimam. Ali besparica je, malo se filmova snima. Te uloge koje sam ranije igrao ja, a uglavnom su bile negativne, danas snimaju mlađi glumci. Nije to kao u staroj Jugoslaviji. Danas su finansijska sredstva za takve poduhvate minimalna, a ja samo mogu biti zadovoljan brojem filmova koje sam snimio u karijeri - ispričao je nedavno Tankosić za crnogorske “Vijesti”, dodajući da uloge po kojima je poznat danas i ne bi mogao da igra.

 

- Sad se uglavnom snimaju filmovi koji su posledica događanja i ratova na ovim prostorima, a ja tu ne vidim sebe. U ovim novim mogao bih jedino da igram profesora muzike, ili neke druge škole. Više ne mogu da igram tabadžiju - konstatuje umetnik.

Kada kažemo umetnik ne mislimo samo na njegovu glumačku karijeru - Tankosić se u poslednje vreme više posvetio svom drugom umetničkom talentu, slikarstvu.

Krajem prošle godine njegove radove mogli ste da vidite u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, a predstavlja se kao "slobodan umetnik koji živi od danas do juče".

 

- Ranije je bilo od danas do sutra, ali sad je nova deviza “od danas do juče” jer smo juče bolje živeli nego danas”... Bez ikakvih mesečnih primanja, slobodan umetnik u današnje vreme može da bude samo neko ko ima veliko nasleđe ili brata i sestru da ga finansiraju. Kao slobodan umetnik, ceo život se borim da preživim. Na ulici se ponašam pristojno, i ne smem da kukam. Nekada su ljudi mislili da imam puno para jer glumim i slikam, a danas znaju da se od umetnosti teško živi. Danas snimiš jedan film i ko zna kad opet, a honorari su sitni. Kad me zovu da glumim u nekom projektu i čuju cifru honorara, najčešće kažu: "Brate, pa gde ti to tražiš. Još nismo ušli u Evropsku uniju" - kaže Tankosić.

Pa, kako živi kao slobodan umetnik?

- Od glume ne mogu da živim, ne isplati se čekati na neku ulogu godinu ili više dana i od tog honorara živeti još toliki vremenski period, sad se uostalom traže mladi glumci, a ja sam već za penziju. Ni način glume više nije isti, moderniji je a mene je pregazilo vreme, ponekad se slikam za prijatelje ako im nešto zatrebam, ali umoran sam od filma... U zemlji u kojoj novca nema, umetnost umire prva, tako da slikam samo za prijatelje, kada mi nešto naruče, znate kako je, skup je i materijal, boje, platno... sve to košta. Izložbe su neisplatljive, a ja se eto snalazim u životu kako znam i umem, ponekad i molerišem po kućama, naravno sve je legalno što radim, ništa na crno - rekao je u jednom intervjuu za Puls.

Scroll to top